Pəhriz planlaşdırarkən yaşınızın xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir. Foodinfo.az bildirir ki, 17-20 yaşda gündəlik qida rasionunun əsas elementi ətin tərkibində olan zülal olmalıdır.

Heyvan qidaları əzələ və sümük sıxlığı üçün faydalıdır – onlar yetkinlik dövründə inkişaf edir. Orqanizmi liflə təmin etmək də vacibdir, bağırsaqlar üçün faydalıdır. Həzm sisteminizi sağlam saxlamaq üçün gündə ən azı bir meyvə və ya tərəvəz yeyin.

21 yaşdan 35 yaşa qədər hər gün qoz-fındıq və ya süd məhsulları ilə qəlyanaltı yemək faydalıdır ki, bu da iş günlərini canlandıracaq.

Mümkün qədər çox su içməyə çalışın. Bu, bütün yaşlar üçün universal məsləhətdir, lakin iş tapşırıqları və həyat çətinlikləri zamanı maye mütləqdir.

35-55 yaşda maddələr mübadiləsi ləngiyir, ona görə də həzm sistemində problemlər tez-tez baş verə bilər. Yalnız meyvə və tərəvəz deyil, həm də taxıl yemək vacibdir - səhərlər maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edəcək yulaflı pancake və ya qarabaşaq yarması sıyığı bişirin.

55+ yaşda yadda saxlamaq lazımdır ki, zülal sağlam əzələ və sümükləri qoruyur, ona görə də onunla müntəzəm qida qəbulu bədən ağrılarının qarşısını alacaq.

Ət və balıq yeməkləri mümkün qədər tez-tez masada olmalıdır. Onları C vitamini ilə zəngin olan göyərti ilə birləşdirin.

Nurlan