Toyuq yumurtası hələ də mübahisəli bir məhsuldur. Ekspertlərin bəzilərinin iddiasına görə, yumurta pis xolesterol səviyyəsini artırır, bəziləri isə kifayət qədr faydalı olduğunu iddia edir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Lent.az bildirir ki, bu, hələ aysberqin görünən tərəfi deyil. Yumurtanın daha sağlam olub-olmaması ilə bağlı mübahisələr daha da qızışır: çiy, qaynadılmış və ya qızardılmış yeyilməlidir.
Çiy
Bədənə bütün qida və vitaminləri gətirən yeganə yol olduğuna inanılır. Beləliklə, zülal daha yaxşı mənimsənilir, vitaminlər və minerallar məhv edilmir, mədənin selikli qişasına faydalı təsir göstərir, turşuluq azalır və s.
Bundan əlavə, çiy yumurta öskürəklə mübarizə aparmağa kömək edir, döş xərçənginin inkişafının qarşısını alır və ümumiyyətlə - çiy yumurta orqanizm tərəfindən 98 faiz sorulur.
Qaynadılmış
Çox vaxt yumurta bərk və ya yumşaq qaynadılaraq yeyilir. Ancaq az qaynadılanda bütün faydalı maddələr qorunur. Belə yumurtaları böyüklər və uşaqlar üçün bişirmək olar.
Yumşaq qaynadılmış yumurta yeyərkən zərər orqanizmə yalnız məhsulun nəzarətsiz istifadəsi ilə verilə bilər.
Bərk qaynadılmış yumurtalar daha az həzm olunur və gələcəkdə həzmlə bağlı problemlərin qarşısını almaq üçün yumurtaları səkkiz dəqiqəyə qədər qaynatmaq olar.
Vacibdir! Hər halda, xəstə toyuğun yumurtalarının sağlamlıq üçün təhlükəli olduğunu xatırlamaq lazımdır. Söhbət salmonellalardan (salmonella təhlükəli qida infeksiyasıdır-red.) gedir.
İnfeksiya riskini azaltmaq üçün yumurta bişirilməzdən və ya yeməkdən əvvəl sabun və su ilə yaxşıca yuyulmalı, yaxud sodalı suda isladılır. Ancaq bu panacea deyil, çünki patogen orqanizmlər qabığın məsamələrinə nüfuz edir və sarısı üzərində toplanır.
Qızardılmış
Qızardılmış yumurtaya gəlincə, dietoloqlar bir məsələdə yekdilliklə qızardılmış yumurtanın zərərli olduğunu bildirirlər.
Həm də yadda saxlamaq lazımdır ki, heç bir xüsusi sağlamlıq nəticəsi olmadan gündə ikidən çox yumurta yeyə bilməzsiniz.