Aşura günü İslam tarixində mühüm bir yerə malik olan və xüsusilə şiə müsəlmanları tərəfindən qeyd edilən bir gündür. Hicri təqvimin ilk ayı olan Məhərrəm ayının onuncu gününə təsadüf edən bu gün İmam Hüseyn və onun yaxınlarının Kərbala döyüşündə şəhid edilməsini anmaq məqsədi daşıyır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, Kərbala hadisəsi müsəlmanlar üçün böyük bir faciə və şəhidlik nümunəsidir. Bu gün müsəlmanlar tərəfindən həm matəm, həm dua və ibadətlərlə yad edilir. Şiə müsəlmanları bu gün mərasimlər keçirər və İmam Hüseynin fədakarlığını yad edərlər.

Aşura günü ilə əlaqəli ənənəvi yeməklərdən biri də hədikdir. Hədik həm mədəni, həm də dini baxımdan böyük bir əhəmiyyət daşıyır. Aşura günündə bu yeməyin hazırlanması və paylaşılıb yeyilməsi, birlik və bərabərlik simvolu olaraq görülür. Buğda və digər dənli bitkilərin bir araya gətirilməsi, həm də fərqli toplumların və insanların bir araya gələrək birlik içində olmasını simvollaşdırır.

Lazım Olan Ərzaqlar

- 2 fincan buğda

- 1 fincan noxud

- 1 fincan quru lobya

- 1 fincan mərci

- 1 fincan quru ərik

- 1 fincan quru üzüm

- 1 fincan şəkər

- 1 çay qaşığı darçın

- 1 çay qaşığı mixək tozu

- Su

Hazırlanma Qaydası

1. Buğda, noxud, quru lobya və mərci bir gecə əvvəldən suda isladılır.

2. İsladılmış dənli bitkilər böyük bir qazanda su ilə birlikdə qaynadılır. Dənli bitkilər yumşalana qədər təxminən 1-2 saat qaynadılmalıdır.

3. Quru ərik və quru üzüm doğranır və qazandakı qarışıma əlavə edilir. Bu qarışıq yenə bir müddət qaynadılır.

4. Qarışıma şəkər, darçın və mixək tozu əlavə edilir və yaxşıca qarışdırılır.

5. Hədik suyu çəkilənə və bütün ərzaqlar tam bişənə qədər aşağı odda bişirilir.