Çərəzlərin istehlakı demans riskini azaltmağa kömək edir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, çərəzlər beynin sağlamlığı üçün faydalı olan qida maddələri ilə zəngindir, xüsusilə də E vitamini, omeqa-3 yağ turşuları, antioksidantlar və maqnezium. 

Çərəzlərdəki omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini beyin hüceyrələrini sərbəst radikalların zərərindən qoruyur, bu da neyrodejenerativ xəstəliklərin (Alzheimer, demans) riskini azaldır.  

Qoz, badam, fındıq iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, bu da beyində iltihabın qarşısını alaraq demans riskini azaldır.  

Onların tərkibində ürək-damar sağlamlığını qoruyan faydalı yağlar vardır. Damar sağlamlığı beyinə qan axınını yaxşılaşdıraraq zehni funksiyaları dəstəkləyir.  

Qoz və badamın tərkibindəki maqnezium və antioksidantlar yaddaşı gücləndirir və sinir sistemini qoruyur.  

Həmçinin çərəzlər qan şəkərinin tarazlığını qoruyaraq şəkərli diabetlə bağlı beyin funksiyası pozğunluqlarının qarşısını alır.  

Gündəlik rasionda çərəzləri ölçülü (bir ovuc) miqdarda istehlak etmək demans riskini azaltmaq və ümumi beyin sağlamlığını dəstəkləmək üçün faydalıdır. Şəkərli və duzlu çərəzlərdən isə uzaq durmaq tövsiyə olunur.