Şimali Karolina Universitetinin "Chapel Hill" tədqiqatçılarının rəhbərlik etdiyi beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu diş pastası və digər qidalarda olan triklosanın bağırsaq iltihabına səbəb ola biləcəyini aşkar ediblər.
Foodinfo.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, antibakterial maddənin təhlükələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunan məqalədə bildirilir.
Triklosan mədə-bağırsaq traktına daxil olduqda, bağırsaq mikroflorasına elə təsir edir ki, bəzi mikroblar iltihabi proseslərə töhfə verərək zərərli təsir göstərməyə başlayır. Bu, bakteriyaların beta-qlükuronidaza kimi fermentlər ifraz etməsi ilə bağlıdır ki, bu da triklosanla qarşılıqlı əlaqədə olduqda bağırsaqlar üçün patogen olur.
Tədqiqatçılar triklosanın iştirak etdiyi metabolik dövrü bloklayan birləşmə hazırlayıblar. Siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərib ki, inhibitor kolonun zədələnməsinin və mədə-bağırsaq traktının iltihabi xəstəliyi olan kolitin inkişafının qarşısını alır. Nəticələr əhali arasında daha çox rast gəlinən bu pozğunluqların yeni müalicə üsullarını tapmağa kömək edəcək.
Əvvəllər triklosan antibakterial sabunlarda istifadə olunurdu, lakin bu birləşmə 2016-cı ildə FDA tərəfindən davamlı bakteriyaların yaranmasına kömək etdiyinə görə artıq dezinfeksiyaedici vasitə kimi istifadə edilmədi. Bununla belə, triklosan hələ də kosmetika, geyim və diş pastalarına əlavə olunur. Bununla belə, bu maddə mədə-bağırsaq traktında asanlıqla sorulur və elm adamları onun bədənə potensial təsirinin mexanizmlərini anlamağa çalışırlar.