Yemək bişirmək, xüsusilə kotlet və biftek qızartmaq çox vaxt xoşagəlməz yağ sıçramaları ilə müşayiət olunur ki, bu da mətbəxi çirkləndirməklə yanaşı, həm də yanıqlara səbəb ola bilər. AzPost Sterlegrad.ru-ya istinadən xəbər verir ki, əsas amil tavanın səthində qalan isti yağın nəmlə qarşılıqlı təsiridir.

İsti yağ su ilə təmasda olduqda, yağın sıçramasına səbəb olan sıx buxarlanma baş verir. Nəmlik ətin şirəsindən gələ bilər və ya yuyulduqdan sonra tavada qala bilər, bu da yanma təhlükəsi yaradır və mətbəxi təmizləmək üçün lazım olan vaxtı artırır.

Ənənəvi olaraq, duz sıçratmağı azaltmaq üçün istifadə olunur, lakin bu, yeməyin həddindən artıq duzlanmasına səbəb ola bilər. Alternativ həll sirkə istifadə etməkdir. Qızartmadan əvvəl quru qızartma qabını az miqdarda sirkə ilə isladılmış kağız dəsmal ilə silmək məsləhətdir. Bu, qalıq nəmi çıxarmağa kömək edir və yağ sıçramasını azaldan qoruyucu təbəqə yaradır. Sirkə tez buxarlanır və yeməyin dadına təsir etmir.

Təhlükəsiz, sıçrayışsız qızartmaq üçün yeməkləri bişirməzdən əvvəl yaxşıca qurutmaq da vacibdir. Bu, sıçramalara səbəb ola biləcək nəmin miqdarını azaldır. Yağın həddindən artıq istiləşməsinin qarşısını almaq da vacibdir, çünki həddindən artıq yüksək temperatur sıçrayışları artırır və yeməyin yanmasına səbəb ola bilər.