
Yaşla orqanizm təbii dəyişikliklərə məruz qalır və 30 və ya 40 yaşında işləyənlər 60 yaşdan sonra artıq faydasız ola bilər. Foodinfo.az Oboz.ua- ya istinadən xəbər verir ki, qidalanma vərdişləri sağlamlığın, enerjinin və rifahın qorunmasında əsas rol oynayır. Pəhrizdəki bəzi səhvlər qocalma prosesini sürətləndirərək bədəni nəzərəçarpacaq dərəcədə zəiflədə bilər. Bunun qarşısını almaq üçün hər yaşda özünüzü daha yaxşı hiss etmək üçün hansı qidaları və vərdişləri yenidən nəzərdən keçirməli olduğunuzu bilməlisiniz.
Yaşlandıqca, bağırsaq mikrobiomumuz daha az müxtəlif olur, bu da maddələr mübadiləsinə, çəkinin tənzimlənməsinə və ümumi rifaha mənfi təsir göstərə bilər. Bunun qarşısını almaq üçün mütəmadi olaraq prebiyotiklərlə zəngin qidalardan istifadə etməlisiniz: soğan, sarımsaq, paxlalı bitkilər, çiy yulaf, kartof və bişdikdən sonra soyudulmuş düyü, həmçinin qoz-fındıq, xüsusilə anakardiya və püstə.
Omeqa-3 yağ turşuları ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir və bitki sterolları xolesterol səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir. Omeqa-3 mənbələrinə yağlı dəniz balıqları, yosunlar, qoz, kətan toxumu və çətənə daxildir. Bu faydalı maddələrlə zənginləşdirilmiş məhsullara da diqqət yetirməlisiniz.
Zülal hər yaşda vacibdir, çünki o, əzələ kütləsini saxlamağa, sümükləri gücləndirməyə və hətta çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.
Pəhrizdə təbii qidada yetişdirilmiş yumurta, qızılbalıq, mal əti, toyuq və ya hinduşka ətinin daxil edilməsi tövsiyə olunur. Məsələn, qəhvə və ya yulaf ezmesine zərdab proteini əlavə etməklə səhər yeməyinizi zənginləşdirə bilərsiniz.
Yaşlandıqca susuzluq hissi azalır, bu da susuzluğa səbəb ola bilər.
Susuzluq hiss etməsəniz belə, gün ərzində müntəzəm olaraq təmiz su içmək vacibdir.
Gecə gec saatlarda yemək vərdişi sağlam qidalar seçsəniz belə sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.