
Yəqin ki, hamımız belə bir təcrübə keçirmişik ki, bir çörək alırsan, planların dəyişir, ondan istifadə etmirsən və bir neçə gündən sonra quruyub bayatlaşır. Ancaq onu atmağa tələsməyin, çünki onu "həyata qaytarmağa" kömək edəcək bir yol var. Foodinfo.az Glavred.info- ya istinadən xəbər verir ki, çörək tərkibindəki nişastaya görə bayatlaşır. Xüsusilə, nişastanın retroqradasiyası hazır nişastanın soyudulması və ya uzun müddət saxlanması zamanı baş verən kimyəvi dəyişikliklərdir. Martha Stewart yazır ki, nişasta çörəkdən suyu udaraq onun kristallaşmasına imkan verərək formasını dəyişməyə başlayır.
Qurumuş çörəyin əksi sudur. Nişasta molekullarının reabsorb edə biləcəyi nəmlik təmin edir, buna görə də yumşalma prosesinin zəruri hissəsidir. Eyni zamanda çörəyin qızdırılması nəmi buxara çevirir ki, bu da kristallaşan molekulları daha da yumşaldır və çörəyi daha dadlı edir.
İstər sobadan, istərsə də mikrodalğalı sobadan istifadə etməyinizdən asılı olmayaraq, istilik və suyun birləşməsi nəmin bərabər paylanmasına kömək edir.