
Ev şəraitində hazırlanan yulaflı peçenyelər artıq təkcə ləzzətli deyil, həm də sağlamlığa daha faydalı ola bilər. Foodinfo.az bildirir ki, Yaponiyanın Ryukyus Universitetinin alimləri yulaf peçenyelərinə yaşıl çay əlavə etməklə onların antioksidant dəyərini artırmağın mümkün olduğunu aşkar ediblər.
Araşdırma nəticələri “Progress in Nutrition” jurnalında dərc olunub. Mütəxəssislər beş fərqli növ – klassik yulaf ezmesi, buğda əsaslı və yaşıl çay tərkibli (6% nisbətində) peçenyeləri müqayisəli şəkildə təhlil ediblər. Onlar xüsusilə antioksidant aktivlik, katexin və EGCG (epiqallokatexin qallat) səviyyələrini ölçüblər.
Nəticələrə görə, yaşıl çay əlavəsi olan peçenyelərdə həm antioksidant səviyyəsi, həm də β-qlükan (xolesterolu azaldan lif) miqdarı daha yüksək olub. Üstəlik, sensor testlərdə iştirak edən 25 könüllü bu peçenyeləri faktura və dad baxımından da ən xoş seçim kimi qiymətləndiriblər.
Alimlər vurğulayırlar ki, yaşıl çay və yulafın birləşməsi ikiqat sağlamlıq faydası təmin edir: yulafdakı liflər həzmi yaxşılaşdırır, yaşıl çaydakı antioksidantlar isə hüceyrələri oksidativ zədələnmədən qoruyur.
Beləliklə, yaşıl çayla zənginləşdirilmiş yulaflı peçenyelər sadəcə desert deyil, həm də xolesterolu tənzimləyən və immuniteti dəstəkləyən faydalı qəlyanaltı alternatividir. Dietoloqlar evdə bişirmə zamanı bu əlavədən istifadə etməyi tövsiyə edirlər.