
Yay mövsümündə təbii tərəvəz və meyvələrlə qidalanmaq sağlam pəhriz üçün ən uyğun zamandır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu dövrdə orqanizmin suya, vitaminə və yüngül qidalara olan tələbatı artır.
Xiyar, pomidor, bibər, qarğıdalı və müxtəlif göyərtilər kimi tərəvəzlər tərkibində bol su və lif daşıdığı üçün həm orqanizmi nəmləndirir, həm də həzmi asanlaşdırır. Bu tərəvəzlər az kalorili olduqları üçün çəkiyə nəzarət baxımından da idealdır.
Yay meyvələri isə, məsələn qarpız, albalı, şaftalı, çiyələk və üzüm C vitamini, antioksidant və minerallarla zəngindir.
Bu meyvələr orqanizmin enerjisini yüksəldir, dərini qoruyur və immun sistemini gücləndirir. Ancaq şəkər miqdarı yüksək olan meyvələr (məsələn, üzüm və qarpız) ölçülü şəkildə, əsasən günün ilk yarısında yeyilməlidir.
Yayda bu meyvə və tərəvəzləri çiy halda salatlarda, smuzilərdə və ya yüngül bişirməklə qəbul etmək həm bədənin təmizlənməsinə, həm də sağlam çəkidə qalmağa yardım edir. Bu məhsulların təzə və yerli olanlarını seçmək daha faydalıdır.