Yeməkdə olan qida maddələri saxsı qablarda bişirilərkən heç bir dəyişikliyə məruz qalmır, amma bunun əvəzinə alüminium və ya polad qablardan istifadə edərkən yeməkdə olan bəzi qida maddələri dəyişir.

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, gil qablar təbiətdə qələvi olduğundan, qidanın turşuluğu ilə qarşılıqlı əlaqədə olur, beləliklə, pH balansını neytrallaşdırır və onu daha sağlam edir.

 Yemək bişirərkən istifadə etdiyimiz yağ saxsı qablara hopmur, yeməklər az yağda bişirilir və az yağda bişirilən yeməklər də sağlamlığımız üçün faydalıdır.

Gil qazanda bişirilən yeməyin dadı, ətri çox gözəl olur. Bu qablarda hazırlanan çay və yeməklərin gözəl dadı olduğu üçün hamı tərəfindən bəyənilir. 

Bu qabda bişən yeməkdən yeyəndə həzmsizlik və qaz problemi olmur, qidalanma ilə yanaşı, onlar həm də yeməyin dadını artırır, qəbizlik problemi aradan qalxır və qidada mövcud olan qidalar məhv edilmir, bu da orqanizmimizi sağlam saxlayır.

Gil qablar tez qızır, ona görə də yemək bişirərkən istifadə etdiyimiz qaz və ya odun sobası daha az yanacaq sərf edir. 

Gil qablar münasib qiymətədir və cibinizə də uyğundur.

Bu qabları istifadə edərkən bu iki şeyi nəzərə aldığınızdan əmin olun. Torpaq qablardan istifadə edərkən, hər istifadə etdiyiniz zaman onları yaxşıca təmizləyin. Bişirməzdən əvvəl saxsı qabları 6 və ya 10 saat suya batırın, bu, bişirilən yeməklərin dadını artıra bilər.

Eyni saxsı qabı təkrar-təkrar istifadə etməyin. Bunun da səbəbi odur ki, onları təmizləmək asan deyil və içərisində bir az yemək qalır, buna görə də torpaq qazan çirklənir. Orada bakteriyaların böyümə şansı artır, buna görə də vaxtaşırı gil qabınızı dəyişdirməyə davam edin.

Şəbnəm