Dəniz məhsulları qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan əla yod mənbəyidir. Bununla belə, böyük miqdarda dəniz məhsullarının nəzarətsiz istehlakı yodun həddindən artıq dozasına səbəb ola bilər. Yod, tiroid hormonlarının sintezi üçün zəruri olan elementar bir iz elementidir, lakin həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Yodun həddindən artıq dozası böyük miqdarda dəniz məhsulları yeyərkən baş verə bilər, xüsusən də yodlaşdırılmış duz ilə hazırlanmışdırsa və ya yüksək miqdarda yod ehtiva edir. Yodun həddindən artıq dozası tiroid bezinin ağrılı genişlənməsi, mədə ağrısı və ishal daxil olmaqla müxtəlif simptomlara səbəb ola bilər.
Yodun həddindən artıq dozasının təhlükəsi, tiroid bezinin funksional pozğunluqlarına səbəb ola bilməsidir. Həddindən artıq yod qəbulu ilə daha çox hormon sintez etməyə başlaya bilər ki, bu da hipertiroidizmə səbəb ola bilər. Hipertiroidizm sürətli ürək döyüntüsü, əsəbilik, tərləmə, kilo itkisi, narahatlıq və qeyri-sabit əhval-ruhiyyə ilə nəticələnə bilər.
Bundan əlavə, yodun həddindən artıq dozası həzm sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Həddindən artıq yod mədə selikli qişasının iltihabına səbəb ola bilər, qarın ağrısı, ürəkbulanma, qusma və ishala səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, çoxlu miqdarda yod olan dəniz məhsullarının uzunmüddətli və gündəlik istehlakı da qastrit və mədə xorasına səbəb ola bilər.
Əgər tiroid xəstəliyinə meyllisinizsə və ya artıq hipertiroidizmdən əziyyət çəkirsinizsə, dəniz məhsulları istehlak edərkən xüsusilə diqqətli olmalısınız. Bədəniniz üçün təhlükəsiz yodun miqdarını təyin etmək və optimal pəhrizi təyin etmək üçün həkimə və ya diyetoloqa müraciət etmək tövsiyə olunur.
Yekun olaraq demək olar ki, dəniz məhsulları yeməkdən yodun həddindən artıq dozası mümkündür, lakin bu, əsasən nəzarətsiz və həddindən artıq istehlakdan qaynaqlanır. Sağlamlığınız üçün mənfi nəticələrin qarşısını almaq üçün tədbiri xatırlamaq və yediyiniz məhsulların keyfiyyətinə nəzarət etmək vacibdir.