Heç kimə sirr deyil ki, yağlı qidalar dietoloqlar və həkimlər arasında çoxlu mübahisələrə səbəb olur. Bununla belə, tibb elmləri namizədi, terapevt İrina Baranova Telegram kanalında təkcə zərərli deyil, həm də sağlamlıq üçün əvəzolunmaz olan yağlı qidalardan danışıb. Foodinfo.az RG-yə istinadla xəbər verir ki, o, yağlı qidaların düzgün istehlakı ilə həll edilə bilən üç əsas problemi müəyyən edib.

Problem 1: Stress və pis əhval-ruhiyyə

Yağlı qidaların həll etməyə kömək etdiyi ilk problem stres və pis əhval-ruhiyyədir. İrina Baranova bildirir ki, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqlar əvəzolunmaz omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu turşular sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün son dərəcə vacibdir və əhvalınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Omeqa-3 yağ turşuları beyin funksiyasını artırmağa, zehni performansı yaxşılaşdırmağa və sinir sistemini stress və depressiyadan qorumağa kömək edir.

Problem 2: Yorğunluq və aşağı enerji səviyyələri

Yağlı qidalar qəbul etməklə həll edilə bilən ikinci problem yorğunluq və aşağı enerji səviyyəsidir. Avokado kimi mono doymamış yağlarla zəngin qidalar yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edən B vitaminləri və kalium ehtiva edir. Avokadonun tərkibindəki mono doymamış yağlar qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir, bununla da ürək xəstəliyi riskini azaldır və yüksək enerji səviyyələrini qoruyur.

Məsələ 3: Ürək Sağlamlığı

Yağlı qidaların həll etməyə kömək etdiyi üçüncü problem ürək sağlamlığıdır. Fındıq və toxumlarda (badam, qoz, kətan toxumu, çia) və yağlı balıqlarda olan sağlam yağlar xolesterini aşağı salmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdıran iltihabı azaltmağa kömək edir. Fındıq və toxumlarda ürək və damar sağlamlığını qorumağa və beyin funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edən doymamış yağ turşuları var.

Beləliklə, yağlı qidaların düzgün istehlakı sağlamlığın qorunmasında güclü bir vasitə ola bilər. Pəhrizinizə yağlı balıq, qoz-fındıq, toxum və avokadonun daxil edilməsi təkcə fiziki sağlamlığınızı yaxşılaşdırmayacaq, həm də emosional rifahınızı dəstəkləyəcək. Yadda saxlamaq lazımdır ki, mənfi sağlamlıq təsirlərinin qarşısını almaq üçün hətta sağlam yağlar da ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.

Leyla