Yayda hamı təbii ki, çiyələk almaq istəyir, amma çox vaxt çiyələk götürəndə əsəbləşirlər. Giləmeyvə həmişə şirin olmur, bəzən isə ümumiyyətlə yetişmir. Pulu israf etməmək üçün yaxşı çiyələkləri pislərdən necə ayırd etmək barədə bir neçə sadə qaydaları bilməlisiniz.

Çiyələk insan sağlamlığı üçün çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malik unikal giləmeyvədir. C, K vitaminləri və fol turşusu, manqan və kalium kimi bir çox digər qida maddələri ilə zəngindir. Ümumiyyətlə, giləmeyvə deyil, bir xəzinədir! Faydaları ilə yanaşı, çiyələk inanılmaz dadlıdır, onları dayanmadan yemək istəyirsən, amma təəssüf ki, hər hansı bir məhsul kimi, çiyələk də insan orqanizmi üçün məqbul olan müəyyən bir dozaya malikdir.

Şirin çiyələk seçmək üçün bir neçə əsas xüsusiyyətə diqqət yetirməlisiniz:

Rəng. Yetişmiş çiyələklər yaşıl sahələr olmadan parlaq qırmızı rəngə sahib olmalıdır. Bununla belə, rəng həmişə şirinliyin zəmanəti deyil, çünki bəzi növlər kiçik yaşıl ləkələrlə belə şirin ola bilər.

Ətir. Şirin çiyələklər adətən sıx meyvəli dada malikdir. Giləmeyvələri iyləyin - yaxşı ətirli çiyələklər çox güman ki, şirin olacaq.

Ardıcıllıq. Elastik olmalıdır, lakin çətin deyil. Çiyələk alarkən çox yumşaq və ya saralmayanları seçin.

Ölçü. Böyük giləmeyvə adətən orta və ya kiçik olanlardan daha az ləzzətə malikdir. Ancaq bu həmişə doğru qayda deyil, çünki böyük çiyələklərin bəzi növləri çox şirin ola bilər.