
Yalnız yay və payızda mövcud olan təbii göbələklərdən fərqli olaraq, təzə şampinonlar bütün il boyu mağazalarda olur. Üstəlik, onlar heç bir xüsusi çətinlik çəkmədən hazırlanır - onları əvvəlcədən qaynatmağa ehtiyac yoxdur. Foodinfo.az Doctorpiter.ru-ya istinadən xəbər verir ki, şampinonlar bitki mənşəli zülalla zəngindir ki, bu da onları vegetarianlar və aktiv insanlar üçün qiymətli məhsul edir: 100 q göbələkdə 4 q-a qədər protein var.
Bundan əlavə, onların kaloriləri çox aşağıdır, bu da çəkisini izləyənlər üçün vacibdir - 100 qr üçün yalnız təxminən 22 kkal.
Bu göbələklərin tərkibində:
- B vitaminləri (B1, B2, B3, B5),
- D vitamini,
- vitamin PP (nikotinik turşu),
- A vitamini,
- C vitamini,
- kalium,
- fosfor,
- selen,
- sink,
- kobalt,
- mis,
- xrom,
- lesitin var.
Vitamin və mineralların belə zəngin tərkibinə görə şampinonlar sinir sistemi üçün faydalı olacaq, həzmi yaxşılaşdıracaq, aterosklerozun inkişaf riskini azaldacaq və immunitet sistemini dəstəkləyəcək.
Mütəxəssislər deyirlər: təzə şampinonları meşədən və ya mağazadan gətirməyinizdən asılı olmayaraq yuyulmalıdır. Çünki onların üzərində torpaq, qum və həşərat hissəcikləri qala bilər.