Düzgün saxlama şəraitini təmin etdiyiniz zaman qozlarınız həmişə təzə və dadlı olacaqdır. Sağlam qidalanmanın vazkeçilməz hissəsi olan qozu düzgün saxlayaraq daha uzun müddət istehlak edə bilərsiniz.
Qoz sağlam qidalanma proqramlarının əvəzsiz hissəsidir. Lakin düzgün saxlanmazsa, xarab olur və təravətini itirir.
Foodinfo.az bu yazıda qozlarınızı aylarla təzə saxlamaq üçün lazım olan saxlama tövsiyələrini təqdim edir.
Qozları saxlamaq üçün ən yaxşı şərait sərin, quru və qaranlıq yerdir. Bu şərtlər qozun nəm və işığın təsirinə məruz qalmasının qarşısını alır, onların təravətini qoruyub saxlamağa kömək edir.
Saxlama məsləhətləri:
1. Qoz saxlamaq üçün ən uyğun qablar hava keçirməyən qablardır. Bu qablar qozun hava ilə təmasının qarşısını alaraq onun təravətini qoruyur.
2. Şüşə qablar qoz saxlamaq üçün ən uyğun qablardan biridir. Şüşə qablar qozun işıqdan təsirlənməsinin qarşısını alaraq onu qoruyur.
3. Qozların soyuducuda saxlanması onların təravətini itirməsinə səbəb ola bilər. Ona görə də qozu soyuducuda saxlamaqdan çəkinin.
4. Qozları saxlayarkən nəm yerlərdən çəkinin. Rütubətli mühit qozun kiflənməsinə səbəb ola bilər.
Təzə qozu necə müəyyən etmək olar?
Qoz sağlam yağlar, zülallar və digər qida maddələri ilə zəngin olan qidadır. Ancaq qozun təzəliyi dad və qida dəyəri baxımından önəmlidir. Təzə qoz daha sıx bir dada, daha yüksək qida dəyərinə və daha uzun raf ömrünə malikdir.
Təzə qoz qabığının rəngi daha açıq və parlaq olur. Köhnə qozların qabıqları tutqun və solğun bir görünüşə malikdir. Bundan əlavə, təzə qozun qabıqları daha hamar olur.
Təzə qozun qabıqları daha asan qırılır. Köhnə qozların qabıqları daha sərt və çatlamış bir görünüşə malikdir
Təzə qozun iç hissələri daha nəmli və dolğun bir görünüşə malikdir. Köhnə qozların iç hissələri qurumuş və çökmüş görünüşə malikdir.
Təzə qoz daha sıx bir dada malikdir. Köhnə qozun dadı daha yüngül və dadsız olur.
Təzə qozun qoxusu daha çox və təravətləndiricidir. Köhnə qozun qoxusu daha az hiss olunur və hətta pis qoxu da verə bilər.