Bəzi qidalar məsum görünsə belə, tərkibində yüksək şəkər ola bilər. Bu zaman istehlak edilən qidalar xüsusilə şəkər xəstələri tərəfindən diqqətlə seçilməlidir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, şəkərli kimi görünməyən müxtəlif qidaların da yüksək miqdarda şəkər ola biləcəyini söyləmək mümkündür. Qan şəkərini sürətlə artıran qidaların qəbulunda diqqətli olmaq lazımdır. Xüsusilə şəkər xəstələrinin diqqət etməli olduğu qidalar var.
Bəzi qidaların istehlak edildiyi təqdirdə qan şəkərini olduqca tez yüksəkdir. Üstəlik, şəkərin çox yüksək olacağını təxmin etmədiyiniz bəzi qidaları istehlak etsəniz, qan şəkərinizin çox yüksəlməsi vəziyyəti ilə qarşılaşa bilərsiniz.
Pəhrizinizin sağlam qidalardan ibarət olduğunu düşünsəniz də, qan şəkərinizdə artım müşahidə etsəniz, əslində çox miqdarda şəkər olan qidaları istehlak etmisiniz deməkdir.
Tərkibində yüksək karbohidrat olan qidaların qan şəkərini yüksək dərəcədə artırdığını da söyləmək olar.
Bəzi qidaların tərkibindəki təbii şəkərin həddindən artıq yüksək olması təkcə şəkərli diabet xəstələri üçün deyil, sağlam insanlar üçün də zərərli ola bilər.
Şəkər nisbətinin artmasında paxlalı bitkilərin istehlakının da təsirinin olduğunu söyləmək olar. Quru lobya, noxud, yaşıl mərcimək kimi qidaların da yüksək karbohidratlar ehtiva etdiyini söyləməliyik.
Yayda tez-tez istehlak edilən kapia bibərinin glisemik indeksinin kifayət qədər yüksək olduğunu söyləmək olar.
Kartof bir çox çeşidi ilə ən çox istehlak edilən qidalardan biridir. Kartofda yüksək miqdarda karbohidrat var. Bu karbohidratın yüksək nisbətdə nişastadan ibarət olduğunu söyləmək olar. Nişastanın da çox tez qan şəkərinə çevrilə biləcəyi məlumdur.
Qarğıdalı məsum görünsə də əslində qan şəkərini olduqca tez yüksəltdiyi söylənilə bilər.
Yay aylarının vazkeçilməzləri arasında olan qovun və qarpız da qan şəkərini sürətlə artıran qidalar arasındadır.
Diabet xəstələrinin qəbul etməməsi lazım olan qidalardan biri də ağ çörəkdir. Qan şəkərini sürətlə artıran ağ çörək də ehtiyatla istehlak edilməlidir.
Tərkibində yüksək şəkər olan qidalar hansılardır?
Gün ərzində istehlak edilən bir çox qida yüksək miqdarda şəkər ehtiva edə bilər. Qidada şəkərin orqanizmə daxil olması iki fərqli şəkildə baş verə bilər. Bədəninizə qəbul edə biləcəyiniz şəkərlərdən biri qidalarda olan təbii şəkərlər şəklində ifadə edilə bilər. Digərləri isə onların hazırlanması zamanı qidalara əlavə edilən şəkərlər kimi tanınır.
Meyvələrdəki fruktoza və süddəki laktoza təbii şəkərlərdir. Əlavə edilmiş şəkər - qəhvəyi şəkər, ağ şəkər və bal kimi ifadə edilə bilər.
Orqanizmdə ən tez enerjiyə çevrilən şəkərlərin sadə şəkərlər olduğunu söyləmək olar. Şəkər və şəkərli qidaların həddindən artıq istehlakı halında çəki artımı və lazımsız enerji qəbulu baş verə bilər.
- Biskvitlər, peçenyelər, xəmir tortları
- Mürəbbə, bəkməz, marmelad, bal
- Qazlı və sərinləşdirici içkilər
- Meyvə ətirli içkilər
- Enerji içkiləri və idman içkiləri
- Şirinləşdirilmiş qəhvə və çaylar
- Meyvə şirələri
- Sərt konfet, təəssüf, halva və lokum
- Dondurma
Bəzi istehlak edilən qidaların düşünüldüyündən daha çox şəkər ehtiva etdiyini söyləmək mümkündür. Bədəndə şəkərin çox olmasının müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi də məlumdur.
Odur ki, şəkər istehlak edərkən onun nisbətinə diqqət etməlisiniz. Bəzi qidalar düşünüldüyündən daha yüksək şəkər ehtiva edə bilər.
Tərkibində düşünüldüyündən daha çox şəkər olan qidalar:
- Paket şorba
- Alma
- Armud
- Nar
- Banan
- Əncir
- Qara üzüm
- Şaftalı
- Ərik
- Qarpız
- Quru əncir
- Kişmiş
- Çiyələk
- Yerkökü
Ümumiyyətlə, meyvələr məsum görünsə də, bəzi meyvələrdə düşünüləndən daha çox şəkərin olduğunu söyləmək olar. Sağlam olmasına baxmayaraq, bəzi meyvələrdə çox yüksək miqdarda şəkər də var. Xüsusilə şəkər xəstəliyiniz varsa, istehlak etdiyiniz qidaları daha diqqətli seçməkdə fayda var. Əslində bütün meyvələrin tərkibində şəkər var. Ancaq bəzi meyvələrdə şəkərin daha yüksək olduğunu söyləmək olar.
Qidalı və sağlam həyat tərzi keçirmək istəyən insanlar istehlak etdikləri qidalara və tərkibindəki şəkərə diqqət yetirməlidirlər. İnsan orqanizmindəki hüceyrələrin yaşaması üçün şəkərə ehtiyacı olduğunu da söyləmək mümkündür. Ancaq gün ərzində qəbul edilən şəkərin miqdarı bəzi hallarda artıq ola bilər.
Şəkər istehlakı zamanı dozanın qaçırılması həddindən artıq çəki artımına səbəb ola bilər. Sağlam görünsə də, bəzi meyvələrin yüksək səviyyədə şəkər ehtiva etdiyini söyləmək olar.
Meyvə istehlakı zamanı şəkəri yüksək olan meyvələrin daha nəzarətli şəkildə istehlak edilməsi tövsiyə edilir.
Meyvə şəkəri kimi tanınan fruktoza həm meyvələrdə, həm də tərəvəzlərdə olur. Ancaq təbii şəkər olduqları üçün çox da təhlükə yaratmırlar. Əsas təhlükə bazarlardan alınan hazır qidaların tərkibində rafinasiya edilmiş şəkərlər hesab olunur.
Bəzi qidalarda şəkərin miqdarının açıq-aşkar olduğu və tərkibində şəkərin olduğu aydın şəkildə başa düşülə bilər. Ancaq bəzi qidaların tərkibində çox miqdarda şəkər olsa da, məsum göründüyünü söyləmək mümkündür.
Kifayət qədər sağlam səslənsə də, meyvə şirələrinin tərkibində yüksək miqdarda şəkər olduğunu söyləmək olar.
Sağlam qidalanmağa çalışarkən istehlak edilən qidalardan biri də quru meyvələrdir. Bununla belə demək olar ki, quru meyvələrdə yüksək miqdarda şəkər olduğu məlumdur.
Xüsusilə, yeməklərlə yanaşı istifadə oluna bilən və dad verən sousların tərkibində də şəkər ola bilər. Tərkibində şəkəri yüksək olan souslardan birinin ketçup kimi tanındığını söyləmək mümkündür.