Yumurta ən qiymətli protein mənbələrindən biridir. Mütəxəssislər yumurta istehlakının sağlamlıq üçün nə qədər vacib olduğunu hər fürsətdə qeyd edirlər. Ancaq yumurtanın yanlış istehlakı onun faydalarından yararlanmağımıza mane ola bilər. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, yumurta yüksək zülal və dəmir tərkibi ilə hər yaşdan insanın istehlak etməsi lazım olan sağlam qidalardan biridir. Bir çox mütəxəssisin fikrincə, uzun ömrün sirri kimi tanınan yumurtanın düzgün bişirilməsinin böyük əhəmiyyəti var.

Sarısının ətrafındakı tünd halo yumurtanın çox uzun müddət bişirilməsinin nəticəsidir. Yumurta 10 dəqiqədən çox bişirildikdə, sarısının ətrafında dəmir sulfid halqası kimi tanınan yaşıl-boz halqa əmələ gəlir. Bu, dəmirdən faydalanmağımıza mane olur. Hər gün ən az 1 yumurta yeməyə çalışın və onu cəmi 10 dəqiqə bişirin. 

Arıqlamağa kömək edin yumurta yüksək protein və aşağı karbohidrat nisbətinə malik olduğundan sizi uzun müddət tox saxlayır. Yumurta da maddələr mübadiləsini sürətləndirərək sağlam bir miqdarda kalori təmin edir. Bütün bu xüsusiyyətlər arıqlamağı asanlaşdırır.

Pəhrizinizə çoxlu yumurta əlavə etməklə qocalmanın təsirlərini ləngidə bilərsiniz. Amin turşuları hüceyrələrimizi yeniləyir və bizə ən çox arzuladığımız gənclik parıltısını verir.

Yumurtanın hər birində təxminən altı qram protein var ki, bu da əzələ kütləsini gücləndirə və sümüklərimizin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.

Fol turşusu ilə zəngin olan yumurtalar bədəndə qırmızı qan istehsalını artırır. Bu da ümumi anemiya riskini azaldır.

 Yeməklərinizin əksəriyyətinə yumurta daxil etdiyiniz zaman zülal və yağın gözəl birləşməsi sizə daha uzun müddət toxluq hiss etməyə kömək edəcək. 

Bütün xolesterolun pis olduğunu düşünə bilərsiniz, lakin bu doğru deyil. LDL səviyyənizi yüksəldən və ürək xəstəliyinə və digər problemlərə səbəb olan xolesterolunuz olsa da, "yaxşı" xolesterol kimi tanınan HDL də var. Xoşbəxtlikdən, yumurtalar yaxşı xolesterolla doludur.

 Yumurta görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edən əsl qida hesab olunur. Sarısı yaşlı insanlarda görmə itkisinin əsas səbəbi olan makula degenerasiyasının qarşısını alan lutein adlı bir karotenoidlə doludur. Yumurta nəinki D vitamini çatışmazlığının yaranmasının qarşısını alır, həm də beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Yaddaşınız xolin adlanan başqa bir vacib qidadan sintez olunan asetilkolin adlı bir nörotransmitter tərəfindən idarə olunur. Yumurtalar daha aydın düşünməyinizə kömək etmək üçün beyində hüceyrə membranlarının əmələ gəlməsinə və hazırlanmasına cavabdeh olan xolinlə doludur.