Qabaqcadan qeyd edək ki, folqanın insanlara zərəri müzakirə mövzusudur, hansı nöqtədən nəticə çıxarmaq hələ tezdir. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, folqa turşu və ya duzlu qidaları bişirmək və saxlamaq üçün istifadə edildikdə, alüminiumun mikrohissəcikləri qidaya daxil olur. Qidaya keçən alüminiumun miqdarı bir çox amillərdən, o cümlədən bişirmə temperaturundan, vaxtdan, yeməyin turşuluğundan və ədviyyatlardan asılıdır.
Alüminiumun özü birmənalı bir pislik olmadığını başa düşmək vacibdir və ailədə heç kim folqa istifadə etməsə belə, hər gün kiçik dozalarda adi məhsullarla birlikdə istehlak edirik. Orta hesabla qadınlar gündə təxminən 7 mq, kişilər isə 8-9 mq alüminium “yeyir”. Bir il ərzində bu metaldan 3 q-dan bir az az çıxır - kiçik bir toy üzüyü nə qədər çəkir. Alüminium istehlak standartları, eləcə də onun maksimum icazə verilən miqdarı hələ müəyyən edilməmişdir.
Alüminium təbii olaraq ətraf mühitdə (yer qabığının üçüncü ən bol elementi!) və qidalarda olsa da, bədəndə həddindən artıq alüminium yığılmasının nevroloji xəstəliklər də daxil olmaqla müəyyən xəstəliklərlə əlaqəli ola biləcəyi ilə bağlı narahatlıqlar var. Bununla belə, alüminium folqa istifadəsi ilə xəstəliklərin inkişafı arasında birbaşa əlaqə hələ sübut edilməmişdir, baxmayaraq ki, bəzi inandırıcı əlaqələr müəyyən edilmişdir.
Mütəxəssislər razılaşırlar ki, yeməkdə alüminium folqadan orta səviyyədə istifadə insanların əksəriyyəti üçün ciddi sağlamlıq riski yaratmayacaq. Bununla belə, yüksək turşuluqlu və ya çox duzlu qidaları folqa içərisində uzun müddət, xüsusən də yüksək temperaturda bişirməkdən və ya saxlamaqdan çəkinmək tövsiyə olunur. Duzla hər şey aydındırsa, o zaman yüksək turşulu qidalar üçün izahatlar lazımdır. Bunlara daxildir:
meyvələr (xüsusilə sitrus meyvələri) və giləmeyvə;
qıcqırdılmış tərəvəzlər - turşu, duzlu pomidor, duzlu kələm və başqaları;
ketçup, mayonez, xardal və sirkə turşusu olan digər souslar;
sirkə, şərab, şirələr.