Həkimlər və elm adamları tez-tez qırmızı əti tənqid edirlər, lakin balıq və toyuq yeməyi unutmamağı məsləhət görürlər. Hmm bunlardan hansı daha faydalıdır?
Toyuq və balıq həm də B vitaminlərinin yaxşı mənbəyidir. Bundan əlavə, hər iki zülal sağlam immun, reproduktiv və tiroid funksiyasını dəstəkləməyə kömək edən bir antioksidan mineral olan selenium mənbəyidir.
Toyuq əti heyvan zülalının ən əlçatan və nisbətən ucuz mənbələrindən biridir. Tədqiqatlar göstərir ki, tərəvəzlərlə zəngin bir pəhrizin bir hissəsi kimi toyuq yemək piylənmə, diabet və ürək-damar xəstəlikləri riskini aşağı sala bilər.
Yağsız zülal mənbəyi olmaqla yanaşı, balıq digər bütün qidalarda, yəni omeqa-3 yağ turşularında tapmaq çətin olan əsas qidaları da ehtiva edir.
Omeqa-3 yağ turşuları üç növdə olan çox doymamış yağlardır: L-alfa-linolenik turşusu (ALA), dokosaheksaenoik turşusu (DHA) və eikosapentaenoik turşusu (EPA). Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidaların istehlakı ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, ürək xəstəliyi riskini azaltmağa, iltihabı idarə etməyə və hətta psixi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Bundan əlavə, balıqda kalsium, fosfor, kalium və maqnezium, eləcə də digər minerallar var. Balıqların bir dezavantajı, qılınc balığı, irigöz tuna və köpək balığı kimi bəzi növlərdə yüksək miqdarda civə ehtiva etməsidir.
Həm toyuq, həm də balıq bədəni ümumi sağlamlıq üçün lazım olan müxtəlif qidalarla təmin edən sağlam, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Toyuq əti əla dəmir, sink və selen mənbəyidir, balıq isə kalsium, fosfor və omeqa-3-ün əla mənbəyidir. Ona görə də birinin digərindən daha sağlam olduğunu söyləmək çətindir.