Şirniyyatları quru meyvələr şəklində sağlam qəlyanaltılarla əvəz etmək, diyetoloqların fikrincə, yaxşıdır. Ancaq fermentləşdirilmiş giləmeyvə arasında yalnız artıq çəkiyə zərər verməyən, həm də bütövlükdə bədənə kömək edənlər var. Xüsusilə yaşlanma prosesini ləngidirlər.
Dietoloq Elena Solomatinanın fikrincə, kişmişlər, xüsusən də tünd olanlar həmin sehrli quru meyvələrdir. Tərkibində ürək və sinir sistemi üçün faydalı olan çoxlu antioksidantlar var.
"Üzüm polifenollarla zəngindir - yaşlanmanı yavaşlatan, həm ürək-damar, həm də sinir sistemini gücləndirən və oksidləşdirici stressin qarşısını alan antioksidantlar", - Solomatina bildirib.
Yaşlanma prosesini ləngidən digər quru meyvə quru ərik və gavalıdır. Onların tərkibində maqnezium və kalium var, həmçinin fitoestrogenlərlə zəngindir. Fitoestrogenlər qocalma prosesini yavaşlatır və qadınlarda menopoz zamanı narahatlığı azaldır.
Kalium ürəyin fəaliyyəti üçün vacibdir və maqnezium nəinki qan təzyiqini aşağı salır və sakitləşdirir, həm də hamar əzələləri rahatlaşdırır və bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırır.
Qurudulmuş zoğal yemək immuniteti gücləndirə, xərçəng riskini azalda və iltihabı azalda bilər.
Şəkərli diabet və insulin rezistentliyi olan insanlar kişmiş yeməməlidirlər, çünki tərkibində çoxlu şəkər var. Bundan əlavə, qurudulmuş meyvələrin istehlakını kaloriləri diqqətlə hesablayan və çəkilərinə nəzarət edənlərə məhdudlaşdırmaq, prinsipcə, vacibdir.