Piknik şəklində açıq nahar həmişə müsbət emosiyalar və yaxşı əhval-ruhiyyə gətirə bilməz. Tez-tez küçədə belə qəlyanaltıların əsas problemləri zəhərlənmə və həzmsizlikdir. Bu barədə RİAMO məlumat yayıb.
“Labquest” tibb şirkətinin ekspert həkimi Vera Serejinanın sözlərinə görə, piknikdən sonra problemlər ən çox sadə gigiyena və qida saxlama qaydalarına əməl edilməməsi səbəbindən yaranır. Müxtəlif zəhərlənmələr isti havalarda mikroorqanizmlərin daha sürətli çoxalması ilə əlaqələndirilir. Ən tez-tez bu, hazırlanmış yeməklərdə olur: salatlar, soyuq kəsmiklər və pendirlər, desertlər və süd məhsulları.
Bu gün kəskin qida zəhərlənməsinin ən çox yayılmış törədicisi salmonellalar, enterokoklar, streptokoklar, proteuslar, klostridiyalar, stafilokoklar və E. colidir.
"Bəzi bakteriyalar məkrli ola bilər. Belə ki, məhsulda stafilokokk tərəfindən enterotoksinin aktiv şəkildə ayrılması üçün 20 dərəcədən yuxarı hava temperaturunda cəmi 40 dəqiqə kifayətdir. Eyni zamanda, məhsulun dadı, rəngi və qoxusu olmaya bilər. dəyişiklik, onun istifadəsini xüsusilə təhlükəli edir, nəticədə insan bədənin güclü zəhərli reaksiyası ilə üzləşə bilər”, - Serejina bildirib.
Unutmayaq ki, qida yoluxucu xəstəliklərin kifayət qədər qısa inkubasiya dövrü var. Adətən 2 saatdan 24 saata qədər davam edir. Bu müddət ərzində qurban ürəkbulanma, qusma və təkrar boş nəcislə qarşılaşa bilər. Bəzən şiddətli qarın ağrısı, qızdırma, titrəmə, ümumi zəiflik və baş ağrısı müşahidə olunur.
“İnfeksiyanın yayılma yollarına sanitar normalara cavab verməyən yerlərdə məhsulların alınması, saxlama müddəti ötmüş və ya istifadə müddəti bitməyə yaxın olan məhsullardan istifadə, qablaşdırmanın zədələnməsi, düzgün saxlama temperaturu, yuyulmamış meyvə-tərəvəz, keyfiyyətsiz su, buzlu içkilər daxildir. mənşəyi məlum olmayan, həmçinin çirkli əllər və oyuncaqlar, telefonlar kimi əşyalar”, - deyə həkim əlavə edib.