Müasir becərilən qarpızların vəhşi əcdadları ağ, sarımtıl və ya çəhrayı idi. Lakin seleksiyaçıların əməyi sayəsində pulpanın rəngi tədricən bizə tanış olan qırmızı rəngə çevrildi.
Kənd Təsərrüfatı Tədqiqatları Təşkilatından (ARO) israilli mütəxəssis Harri Paris qovunların qədim sivilizasiyalardan əhliləşdirməyə qədər təkamülünü izləyib. O, qarpızın ətini qırmızı edən gen ilə şəkərin tərkibinə təsir edən genin tandemdə işlədiyini açıqlayıb. Buna görə də, seçim zamanı qarpızın nə qədər şirin olmasından asılı olaraq rəng doyması tədricən dəyişir. Beləliklə, pulpanın rəngi də giləmeyvə yetişməsinin əlverişli göstəricisi oldu.
Rospotrebnadzor mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir ki, ətinin yüngül bənövşəyi rəngli sıx parlaq qırmızı rəngi qarpız yetişdirərkən kimyəvi maddələrdən istifadə edildiyini göstərə bilər. Həmçinin, “pis” qarpızlarda nüvədən qabığa gedən liflər həmişəki kimi ağ deyil, sarının bütün çalarları ilə olur. Sizi xəbərdar etməli olan başqa bir fakt: “yanlış qarpızın” kəsilmiş səthi parlaq, qeyri-təbii şəkildə hamardır, sanki cilalanmışdır, yaxşı bir kəsim üçün isə məsaməli və boş olmalıdır.