Sıyıq hər kəs üçün eyni dərəcədə sağlam deyil, səhər yeməyi zamanı onu yemək zərərli olan üç kateqoriya insan var. Foodinfo.az bu barədə həkim-endokrinoloq-dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva danışıb. Həkim bildirib ki, burada söhbət südlü sıyıqlardan gedir. Onların tərkibinə süd daxil olduğu üçün bu yeməkləri laktaza çatışmazlığı və ya süd zülalına allergiyası olan insanlar istehlak etməməlidir.

Bu tövsiyəyə əməl edilməməsi bağırsaqda narahatlıq, ağrı və ya şişkinlik, qəbizlik, ishal və dəri səpgiləri ilə nəticələnə bilər. İkinci qrup insanlar qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olanlardır. Bu, buğda, çovdar və arpa kimi bəzi dənli bitkilərdən alınan zülaldır ki, istehsalda emal edildikdən sonra yulaf ezmesi tərkibində çirk kimi ola bilər.

Belə insanlar sadalanan taxılları ehtiva edən taxılları yeməməlidirlər. Dietoloqun sözlərinə görə, bu zülal əksəriyyət üçün zərərsizdir, lakin insanda qlütenə qarşı allergiya, qlütenə qarşı həssaslıq və ya çölyak xəstəliyi (tolerantlıq) varsa, risk var.

Səhər yeməyi üçün taxılların tövsiyə edilməyən üçüncü qrup, artıq çəki və piylənmə olan insanlardır. Mixaleva əlavə etdi ki, belə xəstələr üçün zülallı qidaları mürəkkəb karbohidratlarla birlikdə yemək daha yaxşıdır, məsələn, omlet və ya tərəvəz ilə bişmiş yumurta və bir parça taxıl çörəyi və ya kəsmik, həftədə bir və ya iki dəfə yalnız sıyıq.

Həkim tam taxıllı dənli bitkilərdən və ya uzun müddət (10-20 dəqiqə) bişirilməsi lazım olanlardan sıyıq hazırlamağı məsləhət görür. Tibb elmləri namizədi belə qənaətə gəlib ki, onlar daha sağlamdır, çünki onların tərkibində emal olunmuş zərif dənli bitkilərdən daha çox lif və vitamin var.

Leyla