Şirin sevərlər hər il iyulun 11-də Ümumdünya Şokolad Gününü qeyd edirlər. Bu bayram 1995-ci ildə fransızlar tərəfindən icad edilmiş və ilk dəfə təqdim edilmişdir. Bir çox insan şokoladı sevir, lakin onun haqqında aşağıda təqdim etdiyimiz bəzi faktları az adam bilir.
1. Şokolad Mayyalılar üçün pul idi.
İqtisadi Antropologiyada dərc olunan bir məqalədə Joan Baron, Maya sənətində kakao dənələrinin təsvirlərinin şokoladın zamanla yeməkdən pula necə çevrildiyini, müxtəlif alış-veriş və vergi ödəmək üçün istifadə edildiyini nümayiş etdirdiyini müdafiə etdi. Sonuncu kimi, Mayyalılar hər il 11 milyon lobya ödəyirdilər, lakin yalnız 2 milyonu yeyilirdi. Joan Baron belə nəticəyə gəlir ki, paxlanın puldan başqa heç bir faydası yoxdur. Azteklər haqqında da oxşar sənədləşdirilmiş sübutlar var.
2. Şokolad pəhrizi var
Bəli, bəli, hətta ən sevdiyiniz müalicədə də təxminən 5 kq çəki itirə bilərsiniz. Doğrudur, ağ və südlü şokoladı sevənlər pəhrizdən məyus olacaqlar - yalnız yüksək miqdarda kakao paxlası olan tünd tünd şokolad yeyə bilərsiniz. Onların maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırdığına inanılır və buna görə də kilo itkisi baş verir. Pəhriz üç dozada 80-90 q şokolad yemək və şəkərsiz qara qəhvə içməkdən ibarətdir. Pəhriz zamanı siz həmçinin bərk undan hazırlanmış makaron, az yağlı souslu salatlar, tərəvəz və meyvələr yeməyə icazə verə bilərsiniz. Bədənin balansını çatışmayan elementlərlə dolduracaq vitaminlər də qəbul edə bilərsiniz. Pəhriz 5 gündən çox olmamalıdır və ciddi qaraciyər və böyrək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə, həmçinin hipertoniya xəstələrinə tövsiyə edilmir.
3. Katoliklər uzun müddət oruc zamanı şokoladın icazəli olub-olmadığına qərar verə bilmirdilər.
Uzun müddət Katolik Kilsəsi bir vacib məqamı şübhə altına aldı - Lent zamanı şokolad yemək hələ də mümkün olub-olmadığını, çünki Lentin məqsədi zövqləri məhdudlaşdırmaqdır. Meksika yepiskopları 1569-cu ildə Papanın özünün bu barədə nə düşündüyünü soruşmaq üçün Vatikana bir nümayəndə göndərdi. Ancaq elə oldu ki, Papa V Piy çaşqınlıq içində idi və cavab verə bilmədi - o, heç vaxt şokolad dadmamışdı. Sonra bu ləzzətli içkidən bir stəkan gətirdilər, bir qurtum aldı və dedi: “Şokolad iftar etməz, belə iyrənc şeylər heç kimə ləzzət verə bilməz!”
4. Şokolad manipulyasiya edilə bilər
Hərbi Hava Qüvvələri bir dəfə maraqlı bir təcrübə keçirdi. Bir qrup könüllüdən sosial şəbəkələri sındırmaq üçün istifadə oluna biləcək özləri haqqında məlumatları paylaşmaları istənilib. Buraya doğum tarixi, parol, telefon nömrəsi, e-poçt daxildir. Bu cür məlumatların müqabilində bir bar dadlı şokolad təklif etdilər. Maraqlıdır ki, subyektlərin 70% -dən çoxu müqavimət göstərə bilmədi və özləri haqqında bütün lazımi məlumatları verdilər.
5. Ot ətirli şokolad var.
Adi şokoladın növləri (süd, acı, ağ) hər kəsə məlumdur. Bununla belə, delikateslərin əsl biliciləri yeni dadların əbədi axtarışındadırlar... və onları tapırlar. Beləliklə, məsələn, BƏƏ-də dəvə südü ilə şokoladı dadmaq olar. İstehsalçılar bu şokoladın adi şokoladdan qat-qat sağlam olduğunu və hətta diabet xəstələri üçün də uyğun olduğunu iddia edirlər. Digər maraqlı dad isə donuzlu şokoladdır. Ümumiyyətlə, Napoleon bu birləşməyə pərəstiş etdi və Çikaqoda belə plitələr istehsal etmək qərarına gəldilər: hər birində hisə verilmiş donuz parçaları və duz dənələri var. Ancaq ingilis şokoladçısı Hans Sloan saman qoxusu olan şokolad yaratdı - o, çəmənliklərdə biçilmiş, xüsusi qurudulmuş və əzilmiş otla şokolad kütləsindən hazırlanır. Siz bunu yalnız Coworth Park Hotel-də dayanmaqla və ya otel mağazasında şokolad almaqla sınaya bilərsiniz.
6. Şokolad bayramı niyə icad edilmişdir?
Şokolad bayramı 1995-ci ildə Fransada yaradılıb və əvvəlcə milli bayram kimi nəzərdə tutulmuşdu - onu şirin dişlər təşkil edirdi. Lakin zaman keçdikcə başqa ölkələrdən olan insanlar da bu ideyaya kökləndilər və bayram qlobal miqyas aldı. Üstəlik, indi ildə dörd dəfə qeyd olunur:
7. İmtahanlarda yaxşı nəticə əldə etmək və aydın düşünmək üçün şokolad yemək lazımdır.
Tərkibində yüksək kakao olan şokolad beynimiz üçün faydalıdır. Hamısı flavonoidlər sayəsində. Flavonoidlər informasiyanın emal sürətini artırmaq və qısamüddətli yaddaşı yaxşılaşdırmaqla yanaşı, hipokampusda qan dövranını da artırır.