Samara Dövlət Tibb Universitetinin Profilaktik Tibb İnstitutunun direktoru, Samara vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinin baş müstəqil dietoloqu Olqa Sazonova RT-yə müsahibəsində uşaqlarda qidalanma vərdişlərini necə düzgün formalaşdırmaq barədə danışıb.
“Valideynlərin övladlarında düzgün qidalanma vərdişlərini mümkün qədər erkən formalaşdırmaq çox vacibdir. Təbii ki, bizim yemək vərdişlərimiz nəinki uşaqlıqdan, nəinki ailədə formalaşır - onlara cəmiyyət və marketinq təsir edir, lakin yetkinlikdə yemək davranışını modelləşdirən məhz uşaqlıqda müəyyən edilmiş qidalanma prinsipləridir”, - Sazonova bildirib.
O, qeyd edib ki, bütün qida qrupları uşaqların qida rasionunda olmalıdır. Eyni zamanda, ekspertin fikrincə, kulinariya emalına xüsusi diqqət yetirilməlidir.
Buxarda bişirməyə və bişirməyə üstünlük verməlisiniz. Qızardılmış qabığın tərkibində çoxlu zərərli maddələr var ki, onlar tez-tez istehlak edildikdə zamanla orqanizmdə iltihablı proseslərə səbəb olur. Dietoloq səhər yeməyinin tərəvəz salatlarından və iki isti yeməkdən ibarət olduğunu vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, şam yeməyinə kəsmik, tərəvəz, dənli bitkilər və digər yeməklər şəklində isti yemək, ikinci yemək kimi süd, jele, kefir və ya qatıq daxil edilməlidir.