Rusiya Elmlər Akademiyasının Sitologiya İnstitutunun və Paster adına Sankt-Peterburq Elmi-Tədqiqat Epidemiologiya və Mikrobiologiya İnstitutunun alimləri hansı məhsulun koronavirus infeksiyasının yayılmasının qarşısını almağa qadir olduğunu müəyyən ediblər.
Foodinfo.az Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, söhbət təbii alkoloid piperin olan qara bibərdən gedir. “Vedomosti” yazır ki, bu fakt unikal test sistemlərindən istifadə etməklə aparılan xüsusi təcrübələr nəticəsində təsdiqlənib.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, COVID-19-un yayılmasını azaltmağın yollarından biri insan hüceyrəsinin səthində zülalları bloklayan dərmanlar yaratmaqdır, daha sonra nüfuz etmək üçün yoluxucu agent əlavə olunur. Alimlər daha sonra zülalların qarşılıqlı təsirini deyil, insan hüceyrələrinin lipid membranları ilə koronavirusun birləşməsinə maneə törədə bilən maddələri öyrənməyə başlayıb.
“Bunun üçün bitki alkaloidlərindən istifadə olunub. Məsələn, ən təsirli birləşmə - piperin - qırmızı bibərin tərkibindədir, uzun müddətdir məlumdur və müxtəlif tibbi məqsədlər üçün bioaktiv əlavələrin bir hissəsi kimi istifadə olunur” - Rusiya Elmlər Akademiyasının Tədqiqat Mərkəzi İnstitutunun baş elmi işçisi Olqa Ostroumova bildirib.
Məlumdur ki, piperin artıq koronavirusa yoluxmuş meymun hüceyrələrində sınaqdan keçirilib. Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, piperin virusun lipid membranının xassələrini dəyişir, nəticədə virusun hüceyrələrə nüfuz etməsinə mane olur və onun yayılması dayanır.
Yeri gəlmişkən, qeyd olunur ki, İnstitutda tədqiq olunan alkaloidlər koronavirus infeksiyasının qarşısının alınması və müalicəsi üçün effektiv qida əlavələrinin yaradılması prosesində əsas ola bilər.