Balqabağın tərkibində çoxlu miqdarda faydalı mikroelementlər və vitaminlər var, lakin xüsusilə mədə-bağırsaq xəstəlikləriniz varsa, normadan artıq yeməməlisiniz. Bundan əlavə, bir sıra qidalar var ki, balqabağı onlarla birlikdə yeməmək daha yaxşıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Yekaterina Şapovalova danışıb.
Onun sözlərinə görə, sağlam insana gündə maksimum 200-300 qram balqabaq yemək tövsiyə olunur. Bu, optimal gündəlik dozadır. Balqabaq tumlarını isə gündə 30 qramdan çox yeməmək yaxşıdır.
Eyni zamanda, mədə, mədəaltı vəzi, öd kisəsi və bağırsaqlarda iltihabi prosesləri olan insanlara çiy balqabaq yemək tövsiyə edilmir. Qastrit, aşağı turşuluq, bağırsaq sancıları və ya qanda şəkərin miqdarı yüksəkdirsə, həkimlə məsləhətləşmək lazımdır. Həmçinin, ağır şəkərli diabet xəstələri balqabaq yeməməlidir, çünki onun qlisemik indeksi yüksəkdir.
Balqabaq həm meyvə, həm də tərəvəzin xüsusiyyətlərinə malikdir, bu da onu müxtəlif qidalarla birləşdirmək üçün ideal məhsula çevirir. Bununla belə, turşaşirin giləmeyvə, süd məhsulları (dadı itəcək), balıq və ya ət (həzm yavaşlayacaq) ilə birləşdirilməməlidir.
Balqabağı şirin meyvələrlə də birləşdirmək məsləhət deyil, çünki mədədə əvvəl şəkər həzm olunacaq, nişasta isə mayalanmağa başlayacaq, bu da xoşagəlməz simptomlara səbəb olacaq.