Havalar soyuduqca soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklər də artır. Bütün bu xəstəliklərdən qorunmaq üçün immunitetimizi gücləndirmək böyük əhəmiyyət kəsb edir. Ümumi mikroblara qarşı bu qidadan müntəzəm olaraq istifadə etmək qış boyu xəstələnməməyə kömək edəcək.

Adaçayı dünyanın müxtəlif mətbəxlərində istifadə edilən əsas bitkidir. Tərkibində ağız sağlamlığını və beyin funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edən, həmçinin sizi xəstəliklərdən qoruyan antioksidanlar var. O, həmçinin xolesterolu və qan şəkərini azaltmağa kömək edir.

Adaçayı müxtəlif vacib qida maddələri və birləşmələrlə doludur. Bu yaşıl ot təzə, qurudulmuş və ya yağ şəklində mövcuddur və çoxsaylı sağlamlıq faydalarına malikdir.

 Foodinfo.az adaçayının faydalarını təqdim edir.

Adaçayının tərkibində: 

Karbohidratlar

Yağ

Vitamin K

Dəmir

Vitamin B6

Kalsium

Manqan

Adaçayı həmçinin az miqdarda maqnezium, sink, mis və A, C və E vitaminlərini ehtiva edir. Üstəlik, bu aromatik ədviyyat kofein turşusu, xlorogen turşusu, rozmarin turşusu, ellagik turşusu və rutin ehtiva edir. Bunların hamısı onun sağlamlığa faydalı təsirlərində rol oynayır.

Antioksidantlar bədəninizin müdafiəsini gücləndirməyə və xroniki xəstəliklərlə əlaqəli potensial zərərli sərbəst radikalları zərərsizləşdirməyə kömək edən molekullardır.

Bu ot bədəninizdə antioksidant rolunu oynayan bitki əsaslı kimyəvi birləşmələr olan 160-dan çox müxtəlif polifenol ehtiva edir. Adaçayıda tapılan xlorogen turşusu, kofein turşusu, rozmarin turşusu, ellagik turşusu və Rutin xərçəng riskini azaltmaq, beyin funksiyasını və yaddaşı yaxşılaşdırmaqda təsirlidir. 

O, həm də ümumi xolesterini və "pis" LDL xolesterini aşağı salır, həmçinin "yaxşı" HDL xolesterolu artırır.

Adaçayı diş lövhəsini dəstəkləyən mikrobları zərərsizləşdirə bilən antimikrobiyal təsirlərə malikdir. 

Adaçayı boğaz infeksiyalarını, diş abseslərini, yoluxmuş diş ətlərini və ağız yaralarını müalicə edir.

Adaçayı yarpaqları ənənəvi olaraq diabetə qarşı bir vasitə kimi istifadə edilmişdir. Tədqiqatlar göstərir ki, insanlarda adaçayı yarpağı ekstraktı qan şəkərini aşağı salır və insulinə həssaslığı yaxşılaşdırır, diabet əleyhinə dərmana oxşar təsir göstərir.

İltihab vacib və təbii bir bədən funksiyası olsa da, uzunmüddətli iltihab sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər və potensial olaraq xəstələnmə riskinizi artırır və adaçayı istifadə etməklə bu problemin öhdəsindən gələ bilərsiniz.

 QEYD:

Adaçayı çayının məlum əks təsiri olmasa da, gündəlik istehlakın 3-5 stəkandan çox olması məsləhət görülmür. Daha əvvəl istehlak etməyənlərin, xroniki xəstəlikləri olanların, dərman qəbul edənlərin, hamilə və süd verən anaların istifadə etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.