Ənənəvi təbabətin əksər terapevtik reseptlərində sarımsaq onların sabit əsaslarından biridir və sağlamlıq üçün bir çox xüsusiyyətlərə malikdir, lakin bəzi xüsusi şərtləri olan insanlar üçün sarımsaq yemək ümumiyyətlə tövsiyə edilmir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, sarımsağın tərkibində sağlamlıq üçün faydalı olan, təzyiqi və xolesterini azaltmağa kömək edən allisin var.
Sarımsaqdan orqanizmin immun sistemini müalicə etmək və gücləndirmək üçün istifadə olunur və onun davamlı istifadəsi qrip və soyuqdəymə xəstəliklərinin qarşısını 63% alır və həzm yolu infeksiyalarını müalicə edir. Amma bütün bu xüsusiyyətlərə malik olmasına baxmayaraq, onun həddindən artıq istehlakı bəzi insanlar üçün bəzən təhlükəli və zərərli olur. Sarımsaq soyuqdəymə və qrip viruslarının qarşısını almaq üçün immunitet sistemini gücləndirir. Uşaqlar ildə altı-səkkiz, böyüklərdə isə ildə iki-dörd dəfə soyuqdəymə olur. Çiy sarımsağın xüsusiyyətləri öskürək, qızdırma və soyuqdəymə xəstəliklərindən qoruya bilər. Gündə iki əzilmiş sarımsaq yemək İmmunitet qazanmağın ən yaxşı yoludur. Dünyada bəzi ailələrdə qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün ailələr uşaqlarının boyunlarına ipə sarımsaq asırlar. Yüksək qan təzyiqi ürək xəstəliyi üçün mühüm risk faktorudur. İnsult, infarkt və xroniki ürək çatışmazlığının təxminən 70 faizinə səbəb olduğu düşünülür. Yüksək qan təzyiqi dünya üzrə ölümlərin 13,5%-nə səbəb olur. Onlar ölümün əsas səbəbi olduğundan, onların əsas səbəblərindən biri olan yüksək qan təzyiqi ilə mübarizə aparmaq vacibdir.
Sarımsaq yüksək təzyiq və ya yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlər üçün gözəl ədviyyatdır. Bununla belə, sarımsaq həvəskarı olmasanız belə, sarımsaq əlavələri qəbul etmək hələ də yüksək qan təzyiqini azaltmaq, qızdırmanı müalicə etmək və s. kimi adi sarımsağın sağlamlıq faydalarını təmin edə bilər. Unutmayın ki, bu əlavələrin istehlakının gündə dörd diş sarımsaq qədər olduğundan əmin olmalısınız. Əlavələr qəbul etməyə başlamazdan əvvəl həkiminizlə danışdığınızdan əmin olun.
Sarımsaq qədim zamanlarda yorğunluğu azaltmaq və işçilərin iş saatlarını və dözümlülüyünü artırmaq üçün istifadə edilmişdir. O, həmçinin Yunan olimpiya idmançılarına atletik performanslarını artırmaq üçün də verilirdi.