Darçın şəkər xəstələrinin çox sevdiyi müalicəvi bir bitkidir. Bəs hansı tərəvəz ən az darçın qədər təsirli və qan şəkərini azaldandır?
Foodinfo.az diabet və onun təsirlərini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilən tərəvəzi və onun faydalarını təqdim edir:
Cəmi 150 qram yer almasının tərkibində 110 kalori, 3 qram protein, 26,1 qram karbohidrat və 0 qram yağ var. Bu qida dəmir, mis, maqnezium, fosfor və kaliumla zəngindir və tərkibindəki kompleks karbohidratlara görə çox faydalıdır. Bundan əlavə, tərkibindəki "inulin" adlı lif bədəni tarazlaşdıran bir quruluşa malikdir. Bibər və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin qidalarla istehlak edərək maksimum fayda əldə edə bilərsiniz.
Bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır. İnulin adlanan lif bağırsaq funksiyasını tənzimləyir və eyni zamanda "prebiotik" təsirlərə malikdir.
İnulin bağırsaqda tapılan faydalı bakteriya növü olan bifidobakteriyalar adlanan bakteriyaların böyüməsini stimullaşdırır.
Bifidobacterium bağırsaqdakı zərərli bakteriyaların sayını azaldır və bağırsaq mikrobiomunu yaxşılaşdırır. İltihabın tezliyini azaldır, maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Yer almasında olan inulin "qlükoza" mübadiləsi üçün də mühüm faydalar təmin edir. Bunun səbəbi qısa zəncirli karbohidrat olan inulinin qan şəkərini artırmamasıdır. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, inulin tip 2 diabetli insanlarda acqarına qan şəkərini azaltmağa kömək edir.
Bu tərəvəz qan təzyiqini tənzimləyən və natriumun mənfi təsirlərinin qarşısını alan böyük bir kalium mənbəyidir.
Yer almasında həll olunan lif yüksək xolesterol və trigliseridləri azaldır. Çözünür liflə zəngin qidalar yemək ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdıra və xolesterol səviyyəsini aşağı sala bilər. Beləliklə, xolesteroldan narahatsınızsa, həftəlik menyunuza bu tərəvəzi əlavə edə bilərsiniz.
Tədqiqatçılar bu tərəvəzi tədqiq etdikdə onda 11 sesquiterpen laktonu və iki müxtəlif növ məlum flavonoid tapıblar. Bu birləşmələr xərçəng hüceyrələrindən qorunma təmin edir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, inkişaf riski olan xərçəng hüceyrələrini öldürür.