Dietoloq-endokrinoloq Yelizaveta Dzantiyeva orqanizm üçün çoxlu zəruri maddələri ehtiva edən ən faydalı tərəvəz şirələrini sadalayıb. Həkimin sözlərinə görə, kök, çuğundur, göyərti, kələm və balqabaqdan hazırlanan içkilərə üstünlük vermək lazımdır.

Təbii tərəvəz şirələri metabolik proseslərə müsbət təsir edir, su balansını bərpa etməyə kömək edir, orqanizmə güclü müalicəvi təsir göstərir. Onların istehlakı rifaha yaxşı təsir edə bilər, əlavə enerji mənbəyi təmin edir və tez bərpa etməyə kömək edir. Yerkökü suyunun tərkibində A vitamini olan çoxlu karotin var. Dəri, görmə və metabolik proseslər üçün yaxşıdır. Çuğundura gəlincə, onların tərkibində çoxlu miqdarda B, E vitaminləri, fol turşusu, riboflavin, tiamin və askorbin turşusu var.

Yaşıl tərəvəzlərdən şirələr - kərəviz, cəfəri və ya şüyüd vitaminlər, dəmir, fol turşusu və xlorofillə zəngindir. Bundan əlavə, dietoloq kələm və balqabaq suyu içməyi məsləhət görür. Kələm bədəni soyuqdəymədən qoruyan, güclü fiziki və ruhi gərginlikdən sonra xəstələnməyin qarşısını alan C vitamini mənbəyidir, balqabaq isə lif və vitaminlərlə zəngindir. Lakin mütəxəssis tərəvəz şirələrini gündə 200-300 mililitrdən çox olmayan miqdarda içməyi tövsiyə edir, çünki yüksək konsentrasiyalı şirələr mədə-bağırsaq traktına zərər verir.

Nurlan