İnsanlara faydaları sonsuz olan arıların istehsal etdiyi enerji verən və əzələ gücünü artıran qida son vaxtlar çox məşhurlaşıb.
Arılar təbiətdə unikal olan çoxlu faydalı məhsullar istehsal edirlər. Bunlara bal, propolis, polen, arı çörəyi, arı südü, arı mumu və arı zəhəri kimi məhsullar daxildir. Bu arı məhsulları insan sağlamlığına bir çox cəhətdən töhfə verən və əsrlər boyu dərman və qida məqsədləri üçün istifadə edilən xüsusi maddələr ehtiva edir. Mütəxəssislər arı çörəyinin (güləm) qida dəyərinin yüksək olduğunu və bir çox faydalarının olduğunu xüsusilə vurğulayırlar. Ancaq bəzi insanlarda çiçək tozuna qarşı allergiya ola bilər, ona görə də güləmi istehlak etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək vacibdir. Bundan əlavə, xüsusilə uşaqlara, hamilə və süd verən qadınlara arı çörəyi verməzdən əvvəl mütəxəssis məsləhəti alınmalıdır.
Foodinfo.az-ın məlumatına görə, arı çörəyi işçi arılar tərəfindən çiçəklərdən toplanan, arının əlavə etdiyi ifrazatlarla zənginləşdirilmiş və yetişmiş polendir. Bal və çiçək tozunun fermentasiyası nəticəsində əmələ gələn arı çörəyi tam mineral və vitamin mənbəyi kimi tanınır.
Arı çörəyinin bəzi faydaları bunlardır:
Arı çörəyinin tərkibində zülallar, karbohidratlar, yağlar, vitaminlər, minerallar, fermentlər və antioksidanlar kimi bir çox qida maddəsi var. Buna görə də kifayət qədər qidalıdır.
Bu qida immunitet sistemini gücləndirməyə və bədəni xəstəliklərdən qorumağa kömək edir.
Arı çörəyində bədəni sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qoruya bilən güclü antioksidanlar var. Bu, xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
Qaraciyər sağlamlığını dəstəkləməyə və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Enerji səviyyəsini artırır və zehni fəaliyyəti dəstəkləyir.
Xüsusilə idmançılar arasında məşhur olan arı çörəyi əzələ gücünü artırır.
Dəri sağlamlığını dəstəkləyir və qocalma əlamətlərini azaldır.
Arı çörəyi kimi arı məhsullarını lazımi miqdarda istehlak etmək də vacibdir, çünki bu məhsullar həddindən artıq istehlak edildikdə yan təsirlərə səbəb ola bilər.