Bir çoxumuz aclıq hissi və gün ərzində qəlyanaltı yemək istəyi ilə tanışıq.

Bununla belə, iştahınızı idarə etmək və həddindən artıq yeməkdən qaçmaq üçün asan bir yol var - bu, düzgün səhər yeməyidir.

Alimlər müəyyən ediblər ki, iştaha və kalori qəbuluna nəzarət etmək üçün zülallı səhər yeməyi əhəmiyyətli faydalar verə bilər.

Zülallar bədənimiz üçün lazım olan əsas makronutrientlərdən biridir.

Səhər yeməyində protein yemək toxluq hissini artırmağa və uzun müddət saxlamağa kömək edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, zülallı səhər yeməyi aclıq hormonu olan qrelinin səviyyəsini aşağı sala və toxluq hormonu olan leytinin səviyyəsini artıra bilər.

Zülalların aşağı glisemik indeksi var, yəni bədən tərəfindən yavaş-yavaş əmilir və qan şəkəri səviyyələrində sıçrayışa səbəb olmur.

Zülallı səhər yeməyi istehlak etmək qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir, qəfil şəkər düşməsinin və gün ərzində aclıq hisslərinin qarşısını alır.

Proteinli səhər yeməyi yemək, gün ərzində qəlyanaltı və iştahı idarə etmək istəyinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Protein aclıq hissini doyurmağa kömək edir və yüksək kalorili və zərərli qidalar istehlak etmək istəyinin qarşısını alır.

Zülalların həzm edilməsi üçün karbohidratlar və yağlardan daha çox enerji tələb olunur. Bu o deməkdir ki, zülallı səhər yeməyi istehlakı orqanizmin metabolik aktivliyini artıra bilər.

Tədqiqatlar göstərir ki, zülallı səhər yeməyi yedikdən sonra qidanın termik effekti (TEP) - orqanizmin qidanın həzminə və emalına sərf etdiyi kalorilərin miqdarı artır. Bu, ümumi maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və sağlam çəki saxlamağa kömək edə bilər.

Nərmin