Heç birimiz sonsuza qədər yaşamayacağıq, ancaq yediklərimizə diqqət edərək daha uzun ömür sürmək özümüzdən asılıdır. Həyatınızı uzatmaq və həyat keyfiyyətinizi yaxşılaşdırmaq üçün müntəzəm istehlak edildikdə sizə kömək edəcək 8 qida var.

 Foodinfo.az bu qidaları təqdim edir:

1. SARIMSAQ

Sarımsağın tərkibində olan bir çox birləşmədən 10-nun xərçənglə mübarizə apardığına dair getdikcə daha çox sübut ortaya çıxır. Sarımsaq həmçinin xərçəngə səbəb olan maddələrin parçalanmasını təşviq edən immuniteti gücləndirən birləşmələri ehtiva edir. Məsələn, sarımsağın tərkibində olan diallil kükürd orqanizmdəki kanserogenləri parçalamaq qabiliyyətinə malikdir.

Araşdırmalara görə, müntəzəm olaraq sarımsaq istehlak edən insanların mədə xərçənginə tutulma ehtimalı az yeyən və ya heç sarımsaq yeyənlərə nisbətən yüzdə 50 daha çoxdur.

2. YAŞIL ÇAY

Yapon mətbəxinin əvəzolunmaz tərkib hissəsi olan yaşıl çayın bir çox təsir edici faydaları var. Bu ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, qan təzyiqini tənzimləməyə, immunitet sistemini gücləndirməyə və xolesterolu azaltmağa kömək edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, sağlamlığı gücləndirən flavonoidlərlə zəngin yaşıl çay da xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.

40 mindən çox iştirakçı ilə aparılan araşdırmada gündə 3-4 stəkan yaşıl çay içənlərin ölüm riskinin 16 faiz azaldığı görülüb.

3. ZEYTUN YAĞI 

Sağlam qalmaq üçün çoxumuz yağlardan uzaq dururuq, lakin bu siyahıda zeytun yağı istisnadır.

Tədqiqatlar göstərir ki, zeytun yağında antiinflamatuar və antioksidan xüsusiyyətlərə malik fenollar var ki, bu da ürək xəstəliyi və insult riskini azaltmağa kömək edir.

Zeytun yağı həm də dünyada ən sağlam pəhriz hesab edilən Aralıq dənizi pəhrizinin əsasını təşkil edir. Araşdırmalara görə, Aralıq dənizi pəhrizinə riayət edənlərin 2-3 il daha çox yaşama şansı digərlərindən 20 faiz daha yüksəkdir.

4. YAĞLI BALIQ

Yaponlar dünyanın ən uzunömürlü insanlarıdır. Qızılbalıq, skumbriya, sardina və alabalıq kimi yağlı balıqların sağlamlıq baxımından bir çox fərqli faydası var. Yağlı balıqlar immunitet sistemini gücləndirən A və D vitaminlərinin yaxşı mənbəyidir.

Onlar ürək, beyin xəstəliklərinə və insult riskinə qarşı təsirli olan Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Alimlər həmçinin balıqda olan DHA-nın (dokosaheksaenoik turşusu) Alzheimerlə mübarizənin açarı olduğunu aşkar ediblər. DHA Alzheimer xəstəliyinin inkişafını yavaşlatmaqla beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

5. RƏNGLİ MEYVƏ TƏRƏVƏZLƏR

Araşdırmalar göstərir ki, daha çox meyvə və tərəvəz yeyən insanlar, yeməyənlərdən daha uzun yaşayırlar. Təbii ki, bütün meyvə və tərəvəzlər sağlamlığımız üçün faydalıdır, lakin rəngarəng olanların xüsusi yeri var.

Çünki onlara rəng verən təbii piqmentlər də xərçəngin qarşısını alır. Dünyanın ən uzun ömürlü insanları olan Okinavalılar meyvə və tərəvəzlərlə, xüsusilə tünd yaşıl və sarı rəngli növlərlə zəngin qidalanırlar.

Xüsusilə, Okinava pəhrizi yaponların tez-tez istehlak etdikləri düyünü portağal və bənövşəyi şirin kartofla əvəz edir. 

6. TÜND ŞOKOLAD 

Kakao dünyada əsas ölüm səbəbi olan ürək xəstəliyi riskinizi azaltmağa kömək edə biləcək antioksidanlarla doludur.

Unutmayın ki, sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün gündə kiçik bir parça tünd şokolad kifayətdir. Həmçinin ən azı 70 faiz kakaolu, flavonoidlərlə zəngin və şəkəri az olan şokoladları seçin.

7. ZOĞAL 

Bu kiçik meyvə sağlamlığımızın əsl xilasedicisidir. Zoğal antioksidant, iltihab əleyhinə, antibakterial və immuniteti gücləndirən bitki ekstraktları ilə doludur.

Bədənimiz nə qədər çox bitki əsaslı qida alırsa, xəstəliklərə qarşı bir o qədər çox qorunur. Xüsusilə qırmızı meyvələrdə olan fitokimyəvi maddələr xərçəngə səbəb olan molekullarla mübarizə aparır.

8. QƏHVƏ 

Qəhvədə olan antioksidanlar xərçəng, ürək xəstəlikləri, diabet və insult kimi həyati təhlükəsi olan xəstəliklərin qarşısını alır. Bununla belə, kofeinin qan təzyiqini artırdığını nəzərə almaq lazımdır.

Buna görə də, çox miqdarda qəhvə istehlak edirsinizsə, adi qəhvə ilə eyni miqdarda antioksidan ehtiva edən kofeinsiz qəhvə seçmək daha yaxşıdır.