Yumurtalar haqqında danışarkən biz yalnız yumurta ağına və yumurta sarısına diqqət yetiririk və heç vaxt sərt xarici örtüyü əldə etməyə əhəmiyyət vermirik. Ümumiyyətlə "yumurta qabığı" kimi tanınan onlar qida maddələri baxımından eyni dərəcədə zəngindirlər və bir sıra sağlamlıq problemlərinə nəzarət etməyə kömək edə bilərlər. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yumurtanın xarici örtüyü kalsium karbonat, zülallar və digər minerallardan ibarətdir. Məlum olub ki, hər bir qabıq təxminən 40 faiz kalsium təşkil edir, hər qramı 381-401 mq təşkil edir. Yumurta qabığının yarısı bir yetkinin gündəlik kalsiuma olan ehtiyacını ödəməyə kömək edə bilər. 

Yumurta qabığında olan zəngin kalsium karbonat sümüklərin qurulmasına və təhlükəsiz olmasına kömək edir. Həmçinin, qabıqlar maqnezium, flüor və digər vacib mineralların böyük mənbəyidir. 

 Yumurta qabığında olan zəngin kalsium nəinki xəstəlik riskini azaldır, həm də sümükləri gücləndirir və onların sıxlığını artırır.

Qabıq və həqiqi yumurta arasında olan və yalnız qaynadılmış yumurtanın qabığını soyduğunuz zaman görünən yumurta pərdəsini istehlak etmək tövsiyə olunur. 

Mütəxəssislərin fikrincə, yumurta qabığını istehlak etməyin ən yaxşı yolu istehlakdan əvvəl yumurtanı qaynatmaq, qabığını sındırmaq və sonra toz halına salmaqdır. Qida ilə birlikdə, şirə və ya su ilə istehlak edilə bilər. 

a olan zəngin kalsium nəinki xəstəlik riskini azaldır, həm də sümüklə

Risklərə gəlincə, ekspertlər hesab edirlər ki, yumurta qabıqları həmişə kiçik hissələrlə istehlak edilməlidir, çünki daha böyük parçalar boğaza və yemək borusuna zərər verə bilər. Həmçinin, yumurta qabığının Salmonella enteritidis kimi bakteriyalarla çirklənmə ehtimalı var. Odur ki, qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün yumurta qabığını istehlakdan əvvəl qaynatmaq məsləhətdir. 

Şəbnəm