Pendir, şübhəsiz ki, tərkibində çoxlu miqdarda vitamin olduğuna görə hər bir insanın pəhrizində olmalıdır və onlardan ən sağlamı mozzarella, feta və parmesandır. Bu barədə dietoloq Yelena Pisareva Gazeta.ru ilə söhbətində danışıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu məhsulun tərkibində çoxlu vitaminlər var və ürək-damar sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdıran xüsusiyyətlərə malikdir. Pendirlər həmçinin sümük problemləri üçün lazım olan D vitamini və kalsiumla zəngindir. Digər şeylər arasında, süd məhsulu toxunulmazlığı yaxşılaşdırır və bağırsaqlarda normal mikrofloranı saxlayır.
Dietoloq izah edir ki, təzə pendirlər - mozzarella, feta və keçi pendirlərinin kalorisi azdır və vitamin və mikroelementlərlə zəngindir. Xüsusilə, camış südündən hazırlanan mozzarella tərkibində triptofan, kalsium və B12 vitamini var və xüsusilə zülal çatışmazlığı olduqda istifadə edilməsi tövsiyə olunur.
Feta, çox duzlu deyilsə, qoyun və ya keçi südündən də faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibində sümüklərimiz və dişlərimiz üçün lazım olan fosfor, kalsium var. Keçi pendiri laktoza dözümsüzlüyü olanlar üçün mükəmməldir. Həmçinin faydalı vitamin və minerallarla, dəmir, maqnezium, kaliumla zəngindir
Mütəxəssis dəmir və kalsium baxımından parmezanı xüsusilə vurğulayır. Tərkibində həmçinin bir çox əvəzolunmaz amin turşusu, fosfor və izovalerik turşu var ki, bu da qıcolmalara qarşı və sakitləşdirici təsir göstərir.
Fərid