28 aprel Ümumdünya Laborantlar Günüdür.
Foodinfo.az bildirir ki, ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi, heyvan və bitki sağlamlığının təmin olunmasında bu sahədə fəaliyyət göstərən laboratoriyaların da mühüm rolu var.
Müasir dünyada qida təhlükəsizliyinin təmin olunmasının əsas komponentlərindən biri də standartlara cavab verən yüksək texniki avadanlıqlar və peşəkar kadrlarla təmin olunmuş laboratoriya şəbəkəsinin qurulmasıdır.
Son illər ölkəmizdə bu istiqamətdə ciddi tədbirlər həyata keçirilib və uğurlu nəticələr əldə olunub. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun nəzdində qida təhlükəsizliyi, kompleks müayinələr, heyvan və bitki sağlamlığı üzrə Bakı şəhəri və Abşeronda 7, regionlarda isə 9 olmaqla, ümumilikdə 16 laboratoriya və regional bölmə fəaliyyət göstərir.
Laboratoriyaların fəaliyyətinin əsas məqsədi idxal, ixrac və ölkədə istehsal olunan qida məhsullarının təhlükəsizlik və minimum keyfiyyət göstəriciləri üzrə müayinələrinin aparılması, baytar-sanitar və fitosanitar təhlükəsizliyinin təmin edilməsidir.
AQTİ tərəfindən qida təhlükəsizliyi sahəsində laboratoriya sisteminin inkişafı ilə bağlı maddi-texniki bazanın gücləndirilməsi, eləcə də modernləşdirilməsi istiqamətində mütəmadi olaraq tədbirlər həyata keçirilir. İşçilərin peşəkarlığının artırılması, həmçinin laboratoriya nəticələrinin tanınması məqsədilə bu sahədə fəaliyyət göstərən beynəlxalq təşkilatlarla əməkdaşlıq əlaqələri daima inkişaf etdirilir. Laboratoriyalarımızda idxal, ixrac və ölkədə istehsal olunan qida məhsullarının təhlükəsizlik və keyfiyyət göstəriciləri üzrə baytar-sanitar və fitosanitar təhlükəsizliyin təmin edilməsi məqsədilə müxtəlif müayinələr həyata keçirilir.
Burada dünyanın qabaqcıl ölkələrinin aidiyyəti strukturlarında təcrübə keçmiş kimyaçılar, mikrobioloqlar, genetiklər, baytar-həkimlər kimi ixtisaslı, yüksək peşəkarlığa malik mütəxəssislər fəaliyyət göstərir. Qeyd etmək lazımdır ki, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun laboratoriyaları mütəmadi olaraq işçi heyətin səriştəliliyinin artırılması məqsədilə təlimlərdə və beynəlxalq laboratoriyalararası səriştəlilik sınaqlarında iştirak edir. Məhz ixtisaslaşmış laborantların işə peşəkar və novator yanaşmaları və təqdirəlayiq əməklərinin nəticəsidir ki, bu gün laboratoriyalarda beynəlxalq standartlara uyğun olaraq, qida təhlükəsizliyi, bitki və heyvan sağlamlığı sahəsində mürəkkəb müayinələr, sınaq və analizlərin təyini yüksək keyfiyyət və dəqiqliklə aparılır.
Son xəbərlər
- Həkim xurmanın ölümcül təhlükəsi barədə xəbərdarlıq edib
- Arıqlamaq və 20 il daha uzun yaşamaq üçün ideal səhər yeməyi
- Dostlarının yemək qalıqlarını yemədiyi üçün sevgilisindən ayrıldı
- 15 il ərzində hər gün eyni şeyi yeyir - SƏBƏB
- Mükəmməl şorbanın düsturu məlum oldu
- Qadın meşədən bahalı göbələk tapdı