Müəyyən qida maddələri gündəlik pəhrizinizə əlavə olunduqda beyin yaşlanmasını yavaşlata bilər. Gazeta.ru yazır ki, bu kəşfi Linkolndakı Nebraska Universitetinin alimləri ediblər.
Təcrübədə 65-75 yaş arası yüz könüllü iştirak edib. Hər birinin qan nümunələri təhlil edildi, beyninin MRT müayinəsi aparıldı və bir sıra koqnitiv testlər aparıldı. Mütəxəssislər subyektlərin pəhrizini, çəkisini və həyat tərzini də nəzərə alıblar. Təcrübələr zamanı ilk olaraq digər könüllülərlə müqayisədə beyni "yaxşı qorunub saxlanılan" şəxsləri müəyyən etmək mümkün olub, sonra isə bu super insanların nə yediklərini öyrənmək mümkün olub ki, onlar üçün yaşlanma heç bir şey deyil.
Yaxşı xəbər budur ki, beyin üçün super qidalar mövcuddur. Alimlər sübut ediblər ki, ən yaxşı nəticə göstərən subyektlər qrupunda bədənlərində lazımi miqdarda yağ turşuları olub. karotenoidlər, kolin, E vitamini və antioksidanlar. Bu maddələrin hansı məhsullardan əldə oluna biləcəyi sirr deyil. Onların orqanizmə tam taxıl, qoz-fındıq, bitki yağları, tərəvəz, meyvə və süd məhsullarının qəbulu ilə daxil olduqları sübut edilmişdir. Bu məhsul dəsti bir çox ölkələrdə məşhur olan Aralıq dənizi pəhrizinə ən çox uyğun gəlir.