Qışın rəmzi olan mandarin bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir: damarları və ürəyi möhkəmləndirir, nəfəs yollarını təmizləyir, stressi azaldır, əhvalı yaxşılaşdırır, mübadilə proseslərini sürətləndirir və s.
Lakin bütün bu faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq bəzi xəstəliklər zamanı mandarin insana ziyan vura bilər.
Foodinfo.az bildirir ki, mandarinin istehlakı bu xəstəliklər zamanı arzuolunmaz sayılır:
- Mədə və 12 barmaq bağırsağı xorası
- Turşuluğun yüksəlməsi ilə müşayiət olunan qastrit
- Enterit (nazik bağırsaq iltihabı)
- Kolit (yoğun bağırsaq iltihabı)
- Xolesistit (öd kisəsi iltihabı)
- Hepatit (qaraciyər iltihabı)
- Böyrək xəstəlikləri (məsələn, nefrit)
- Allergiya
- Şəkərli diabet (şirin sortlar)
Nəzərə almaq lazımdır ki, hətta tam sağlam insanlara gündə 1-2 ədəd mandarin yemək kifayətdir.