Süd və sarıkök çoxsaylı faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınan “qızıl süd” adlı içkinin əsas tərkib hissəsidir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, diyetoloq Syuzan Fişer içkini içməyin faydalarından danışıb.
- İltihabı azaldır. “Qızıl südün” əsas tərkib hissəsi olan sarıkök güclü antiinflamatuar xüsusiyyətləri ilə tanınır.
- Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Bütün bunlar sarıkökün antioksidan xüsusiyyətləri sayəsindədir.
- Qan şəkərinin səviyyəsini azaldır. İçkinin tərkib hissələri diabet əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
- Ürək xəstəliklərinin qarşısını alır. “Qızıl süd” qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
- Sümükləri gücləndirir. Süd məhsullarının tərkibində sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium və D vitamini var.
- Xərçəng riskini azalda bilər. Sarıkök istehlakını müəyyən xərçəng növlərinin azaldılması riski ilə əlaqələndirən tədqiqatlar var.
- İmmunitet sistemini gücləndirir. Sarıkök antibakterial, antiviral və antifungal xüsusiyyətlərə malikdir.
- Beyin fəaliyyətini və yaddaşı dəstəkləyir. İçkinin tərkibinə daxil olan maddələr koqnitiv funksiyanın zəifləməsini ləngidir.