Səhərə qədər qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmaq erkən ölüm riskinin qarşısını almaq üçün ən yaxşı variantdır. Foodinfo.az bildirir ki, bunu “European Heart Journal”da dərc olunan araşdırmanın nəticələri sübut edir.
Əvvəlki araşdırmalara görə, orta səviyyədə qəhvə istehlakı tip 2 diabet, ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskinin azalması ilə əlaqələndirilə bilər. Lakin genetika və istehlak edilən və ya əlavə edilən tatlandırıcıların miqdarı kimi amillərin bu əlaqələrə təsir edib-etmədiyinə dair elmi dəlillər ziddiyyətli olub.
Müəlliflər 1999-cu ildən 2018-ci ilə qədər aparılan Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusundan 18 yaş və yuxarı 40,725 böyüklər üçün pəhriz və sağlamlıq məlumatlarını araşdırıblar.
Tədqiqatçılar iki istehlak modelini müəyyən etdilər: səhər və bütün gün. Təxminən 10 illik orta təqib müddətinin sonunda bütün səbəblərdən 4295, ürək-damar xəstəliklərindən 1268 və xərçəngdən 934 ölüm qeydə alınıb. Tədqiqatın müəlliflərinin fikrincə, o, səhər qəhvəsi içmək və erkən ölüm riski arasında səbəb-nəticə əlaqəsi deyil, yalnız bir əlaqə qurur. Tədqiqatın müəllifləri məsləhət görürlər ki, səhərə qədər qəhvə istehlakınızı məhdudlaşdırmaq istəyirsinizsə, lakin probleminiz varsa, müntəzəm olaraq kifayət qədər keyfiyyətli istirahət edib-etmədiyinizi düşünün.