Zəncəfil şotu zəncəfil kökü, limon suyu, portağal suyu, sarıkök, acı bibər və ya manuka balı kimi maddələrlə hazırlanmış sağlam içkidir. İmmunitet sistemini gücləndirmək, həzmi asanlaşdırmaq, infeksiya ilə mübarizə aparmaq, maddələr mübadiləsini sürətləndirmək və dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmaqda bir çox faydaları olan zəncəfil şotu necə hazırlanır?
Foodinfo.az zəncəfil şotunun hazırlanma qaydasını təqdim edir:
Zəncəfil şotu hazırlamaq üçün blenderə 1 barmaq boyda soyulmuş və dilimlənmiş təzə kök zəncəfil, yarım limon, 1 çay qaşığı sarıkök tozu, bir portağal və ya iki naringi, bir çimdik qara bibər və bir stəkan su qoyun.
Çöküntülü bir qarışıq alacaqsınız. Bu qarışığı süzüb bankaya tökə bilərsiniz. Hər səhər bir stəkan bu qarışıqdan içə bilərsiniz. Zəncəfil şotu ədviyyatlı və acı dad verə bilər, ona görə də onu içərkən diqqətli olun.
Zəncəfil Asiyanın tropik bölgələrində bitən və insan sağlamlığı üçün çoxlu faydaları olan bir bitkidir. Zəncəfil kökü ədviyyat kimi istifadə olunur və çay, toz və ya yağ şəklində də istehlak edilə bilər.
Zəncəfilin faydaları aşağıdakılardır:
Həzmsizliyi aradan qaldırır. Mədəni sakitləşdirir və qazı çıxarır.
Ağrıları azaldır. İltihabın qarşısını alır.
Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır. Yaddaşı gücləndirir və qocalma ilə bağlı koqnitiv problemləri azaldır.
Xərçəng riskini azaldır, sərbəst radikallarla mübarizə aparır və immunitet sistemini dəstəkləyir.
Tənəffüs yollarını yaxşılaşdırır, boğaz ağrısını aradan qaldırır və soyuqdəyməyə yaxşı təsir edir.
Sümük sağlamlığını qoruyur, artritin müalicəsinə kömək edir və osteoartritin qarşısını alır.
Şişkinliyi azaldır, iştahı tənzimləyir və arıqlamağa kömək edir.
Qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə edənlər, hamilələr, uşaq əmizdirənlər və ya öd kisəsində daşı olanlar zəncəfil istehlak etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər. Zəncəfil həddindən artıq istehlak edildikdə mədə narahatlığı, ishal, ağız yanması və ya allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.