Tulan Universitetinin yeni araşdırmasına əsasən, Aralıq dənizi pəhrizi bağırsaqlarda bakteriyaların balansını dəyişdirərək beyin funksiyasını yaxşılaşdırır. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Gut Microbes Reports-da dərc olunan məqalədə məlumat verilib.
Yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar Aralıq dənizi pəhrizini yeyən subyektlərin adi Qərb pəhrizinə riayət edənlərlə müqayisədə tamamilə fərqli bağırsaq bakteriyası nümunələri inkişaf etdirdiyini aşkar etdilər. Bu dəyişikliklər daha yaxşı idrak qabiliyyətləri və yaddaşla əlaqəli olub.
Təcrübənin nəticələrinə görə, 14 həftə Aralıq dənizi pəhrizi ilə qidalanan siçovullarda 4 növ faydalı bağırsaq bakteriyasında artım, digər beş növdə isə azalma müşahidə olunub.
Xüsusilə, Saccharimonas bakteriyasının yüksək səviyyələri təkmilləşdirilmiş idrak funksiyası ilə əlaqələndirildi. Üstəlik, daha çox sayda Bifidobacterium yaddaşın pozulması ilə əlaqələndirilir.