Adətən əvvəlki gündən qalan yeməklər xilasedici olur, amma yemək qalıqlarını dondurucuya qoyub yenidən istehlak etməklə bəzi ciddi risklərlə qarşılaşa bilərlər.

Bəzi qidaları yenidən qızdırmaq sizi qida zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilər. Foodinfo.az olaraq bu yazıda biz təhlükəsizlik baxımından heç vaxt yenidən qızdırılmamalı olan bir neçə qidanı təqdim edirik.

1. Kartof

Kartofun yenidən qızdırılması ilə bağlı əsas problem təkcə mikrodalğalı sobada və ya sobada yenidən qızdırılması prosesi deyil, çünki bişmiş kartof otaq temperaturunda çox uzun müddət soyudulursa, botulizmə səbəb olan bakteriyalar yarana bilər. Kartof folqa ilə bükülürsə, bu ehtimal daha da arta bilər.

Yenidən qızdırmaqla tava yaxşı qızdırılsa belə, bakteriyalar tamamilə məhv olmayacaq. Kartofu bişdikdən dərhal sonra istehlak etmək və ya soyuducuda saxlayıb soyuq şəkildə servis etmək məsləhətdir.

2. Göbələk

Göbələklərin qızdırılması böyük səhvdir, çünki onların tərkibində düzgün saxlanmadığı təqdirdə fermentlər və bakteriyalar tərəfindən zədələnən və dəyişdirilən zülallar var. Məsələn, uzun müddət otaq temperaturunda qalan göbələyi qızdırmaq mədə ağrısına səbəb ola bilər. Əgər həqiqətən göbələkləri yenidən qızdırmalısınızsa, onları ən azı 226 dərəcə selsiyə qədər qızdırın və ya soyuq yeyin.

3. Toyuq

Toyuq qalıqlarını yenidən qızdırmaq təhlükəli ola bilər. Toyuq ətinin yenidən qızdırılması qida zəhərlənməsinə səbəb olmasa da, tövsiyə edilmir. Çünki onun zülal tərkibi dəyişir və həzm problemlərinə səbəb olur.

Yenidən isitmə etmək məqsədilə təhlükəli bakteriyaları öldürmək üçün hər bir toyuq parçasının 79°C-yə qədər qızdırılmasını təmin etməlisiniz. Həmçinin, bişmiş toyuq ətini mütəmadi olaraq yenidən qızdırmaq istəyirsinizsə, onun tam bişməsinə və uzun müddət aşağı temperaturda bişməsinə diqqət yetirin və toyuğu 3 gündən çox saxlamayın.

4. Yumurta

Otaq temperaturunda hətta qısa müddətə soyudulmuş yumurtaları yenidən qızdırmaq təhlükəli ola bilər. Odur ki, isti havada yumurta və ya tərkibində yumurta olan qidaları heç vaxt 1-2 saatdan çox soyuducudan kənarda qoymamalısınız. Tərkibində yumurta olan qidalarda salmonella kimi bakteriyalar sürətlə çoxalır və ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb olur.

5. Düyü

Bişmiş düyü Bacillus cereus adlı bakteriya ilə çirklənə bilər. Bu bakteriyalar istilik səbəbiylə təhlükəsiz ola bilsələr də, əslində sporlar zəhərli olur və istiyə davamlı olur.

Dərhal bişmiş düyü yeyin və otaq temperaturunda saatlarla qalmasına icazə verməyin. Əgər düyünü yenidən qızdırmalı olsanız, onun hər bir hissəsinin yaxşı qızdırıldığından əmin olun. Mikrodalğalı sobada qızdırırsınızsa, onu hərdən çıxarın və yaxşıca qızdırılana qədər yaxşıca qarışdırın.

6. Ana südü 

Ana südü və körpə qidası yenidən qızdırıla bilsə də, onu mikrodalğalı sobada qızdırmamalısınız. Dietoloqların məsləhətinə görə, mikrodalğalı sobalar yeməyi qeyri-bərabər qızdıra bilər və nəticədə uşağın həssas ağız və boğazını yandıracaq qaynar nöqtələr yarada bilər. 

7. Dəniz məhsulları

Dəniz məhsullarını həmişə təzə istehlak etmək daha yaxşıdır, lakin onu yenidən qızdırmaq təhlükəsizdirmi?

Bu, həqiqətən dəniz məhsullarının necə saxlanmasından asılıdır. Dondurulmuş təzə tutulan dəniz məhsulları yenidən qızdırmaq üçün təhlükəsiz olmalıdır. Bununla belə, bir müddət otaq temperaturunda saxlanılan təzə və ya bişmiş dəniz məhsulları qida yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola biləcək bakteriyaları saxlaya bilər.

Yenidən isitmə bu bakteriyaları öldürməyə bilər. Bundan əlavə, dəniz məhsulları soyuducudan kənarda 2 saatdan çox isti havada qalsa, atılmalıdır. Bakteriyalar dəniz məhsulları üzərində 4,4-60°C arasında istənilən temperaturda sürətlə inkişaf edə bilir.

8. İspanaq və kərəviz

 Bu yarpaqlı tərəvəzləri mikrodalğalı sobada istifadə etmək də uyğun deyil. Onların tərkibindəki nitrat yenidən nitritə, sonra isə nitrosaminə qədər qızdırıla bilər. Bəzi nitrosaminlər kanserogendir və bədənin oksigen daşıma qabiliyyətinə təsir edə bilir, buna görə də ispanağı bişirdikdən dərhal sonra yeyin. Həmçinin tərkibində kərəviz olan yemək və ya şorbanı qızdırarkən onu yeməkdən çıxarmaq daha yaxşıdır.

9. Yağlı qidalar

Hər yağın fərqli istilik dözümlülüyü var. Yağı istədiyinizdən çox qızdırsanız, zəhərli duman çıxara bilər. Yağlı və tərkibində çoxlu yağ olan qidalar mikrodalğalı sobada qızdırılmamalıdır, çünki yüksək istilik onun buxarlanmasına və təhlükəli toksinlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Əgər onu yenidən qızdırmaq istəyirsinizsə, yaxşı olar ki, az odda qızdırın, ya da heç qızdırmayın.

Şəbnəm