Hamımızın bildiyimiz bəzi qidalar var ki, zərərlidir. Lakin onların arasında elələri də var ki, nəinki sağlamlığınıza zərər vurur, hətta ölümcül olacaq xəstəlikləri dəvət edərək vaxtından əvvəl ölümə səbəb olur. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, istifadəsi xoş görünsə də, bu qidaların istehlakı sizə böyük zərər verə bilər. Buna görə də, mümkün qədər onlardan çəkinmək tövsiyə olunur.

Bulyon

Birincisi, bulyonlar çox vaxt yüksək miqdarda natrium ehtiva edir. Həddindən artıq natrium istehlakı yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və böyrək xəstəlikləri kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də, xüsusilə yüksək təzyiqi olanlar və ya duz qəbulunu məhdudlaşdırmaq ehtiyacı olanlar üçün bulyon istehlak etmələri tövsiyə edilmir.

Bunun əvəzinə tamamilə təbii üzvi bulyon və ya toyuq bulyonu istifadə edə bilərsiniz.

Qəhvə kremi

Qəhvə kremləri kimi istifadə etdiyiniz bu içkilərin ilk üç komponenti su, şəkər və bitki yağıdır. Qəhvə kremlərində mono və digliseridlər kimi sintetik əlavələr də ola bilər.

Qəhvə kremi əvəzinə səhər qəhvənizə süd əlavə edə bilərsiniz. Daha çox ləzzət istəyirsinizsə, badam və ya kokos südü kimi variantları nəzərdən keçirə bilərsiniz.

Şəkərli meyvə şirələri 

Meyvə şirəsi ilk baxışdan sağlam seçim kimi görünə bilər, lakin bütün şirələr bərabər yaradılmır. Marketdən alınan meyvə şirəsi təbii şəkərlər, eləcə də bir çox antioksidanlar və vitaminlər təklif etsə də, şirə markaları yalnız həqiqi meyvədən daha çox şəkər ehtiva edən məhsulları ehtiva edir. 

Bunun əvəzinə 100% meyvə şirəsi istifadə edə bilərsiniz. Beləliklə, həm meyvənin bütün faydalarından faydalanmış olacaqsınız, həm də əlavə şəkər əldə etməyəcəksiniz.

Pəhriz qazlı içkilər 

Demək olar ki, bütün pəhriz qazlı içkilər arıqlamağa kömək etmək üçün hazırlanmış süni dadlandırıcıdan ibarətdir, lakin bu yaxınlarda qlükoza səviyyəsini yüksəltmək, qaraciyəri həddindən artıq yükləmək və artıqlığın yağa çevrilməsinə səbəb olmaq kimi əks təsirə malik olduğu aşkar edilmişdir.

PLOS Medicine tərəfindən aparılan son araşdırmalar bu datdlandırıcıların xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən edib.

Suyunuzun fərqli bir dad verməsini istəyirsinizsə, ona limon və ya fərqli meyvə dilimləri əlavə edə bilərsiniz.

Qızardılmış yeməklər 

Qızardılmış yeməklər ləzzətli görünsə də, əslində yüksək səviyyədə iltihab, AGE-lər, həmçinin çox yüksək yağ və kalori ehtiva edir.

Advances in Nutrition jurnalında dərc edilmiş 2015-ci il icmalına görə, ekspertlər belə qənaətə gəlirlər ki, biz zamanla AGE-lərə davamlı olaraq məruz qaldıqda, bu, bədəndə iltihab və oksidləşdirici stressə səbəb ola bilər ki, bu da xəstəlik riskinin artmasına səbəb ola bilər.

Yeməklərinizi yağda qızartmaq əvəzinə sobadan istifadə etməyə üstünlük verin. 

Fast food

Fast food çoxumuz üçün rahat və dadlıdır, lakin çox vaxt natrium, doymuş yağ olduqca yüksəkdir. Buna görə də fast food yeyə biləcəyiniz ən zərərli qidalardan biri hesab olunur və ürək xəstəliyi, diabet və piylənmə kimi xəstəliklərlə birbaşa bağlıdır.

Bunun əvəzinə daha sağlam qidalara üz tutmağınız, aclıq böhranı yaşamamaq üçün yanınızda sağlam qəlyanaltılar saxlamağınız məsləhətdir.

Enerji içkiləri 

Merilend Universitetində aparılan bir araşdırma, enerji içkilərinin dişlər üçün adi qazlı içkilərdən 11 faiz daha çox aşındırıcı olduğunu göstərib.

Başqa bir narahatlıq doğuran tapıntı odur ki, həddindən artıq enerji içkisi qaraciyərinizə zərər verə bilər. 2016-cı ildə “BMJ Case Reports” jurnalında dərc olunan hesabat, üç həftə ərzində hər gün dörd-beş enerji içkisi qəbul edən şəxsin kəskin hepatit inkişaf etdirdiyini göstərib.

Marqarin

Marqarinin qaymaqlı ləzzəti çox vaxt bitki yağlarının əlavə edilməsindən yaranır və bir çox qarışıqlarda yüksək doymuş yağ tərkibli yağlar ola bilər. Araşdırmalar göstərir ki, bu yağlar ilə ürək-damar xəstəlikləri riski arasında əlaqə ola bilər.