Sənaye qatıqlarında konservantların olması bir çox qadını evdə qatıq hazırlamağı düşünməyə vadar edir. Evdə hazırlanan qatıq çox gözəl dada malikdir və kimyəvi maddələrdən və əlavələrdən uzaqdır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qədim dövrlərdə ailələrin bütün yeməkləri evdə hazırlanırdı və bu, əcdadlarımızın sağlamlığının, canlılığının və uzunömürlülüyünün sirri idi, ona görə də yaxşı olar ki, mümkün qədər hazır yeməklərdən uzaq dursunlar və onları evdə hazırlayasınız . 

Qatıq bir çox xüsusiyyətləri olan və evdə hazırlana bilən qida məhsullarından biridir. 

Evdə qatıq necə hazırlanır?

Birinci mərhələ: 

Əvvəlcə südü emaye və ya polad qazanda lazım olan miqdarda qaynadın, diqqətli olun ki, qatığın boş və ya bərk olmasının səbəbi südün qaynamasından asılıdır. Südü vam bir temperaturda qızdırsaq, südün təxminən 10-20% su buxarlanar və biz möhkəm qatıq alırıq. Yerli və pasterizə olunmamış süddən istifadə etmək daha yaxşıdır. Yerli südünüz yoxdursa, tam yağlı üzvi süddən istifadə edə bilərsiniz.

Südü daim qarışdırın ki, süd zülalları qabın dibində yığılıb bərkiməsin.

İkinci mərhələ: 

Süd qaynadıqdan sonra qazın altını söndürüb südü qatıq etmək istədiyiniz qaba tökün. 

Üçüncü mərhələ:

Gözləyin, südün temperaturu təxminən 40 dərəcə Selsiyə düşsün. Bunu yoxlamaq üçün kiçik barmağınızı qatıq qabına qoyun və təxminən 10 saniyə gözləyin, əgər əliniz yanmırsa, temperatur uyğundur.

Dördüncü addım: 

3 xörək qaşığı qatığı bir az südlə qarışdırıb( 3 litrlik süd nəzərdə tutulmuşdur) südə əlavə edin. Qatıq əlavə etməzdən əvvəl otaq temperaturuna gəlməlidir.

Dördüncü addım: 

İndi fermentləşdirilmiş südü 4 və ya 5 saat ərzində isti bir ədyal və ya parça ilə örtün ki, südün temperaturu düşməsin. Bu üsul istixana adlanır. Qatıq qabını yorğana bükdükdən sonra silkələmək olmaz.

Beşinci addım: 

 Qatıq qabını yorğandan çıxarın və qapağını açın. Yarım saatdan sonra qatığı soyuducuda saxlayın və bir neçə saat ona toxunmayın.

Altıncı addım: 

Təxminən bir gecədən sonra qatığınız hazırdır və yeyə bilərsiniz.

Şəbnəm