İnsan doğulduğu andan ətraf aləmi eşitmə, görmə, dad, qoxu və toxunma ilə qavrayır ki, onların işindəki pozuntular həyat keyfiyyətini xeyli aşağı salır. Görmə ən vacib hiss orqanlarından biridir, onsuz tam hüquqlu bir varlığı təsəvvür etmək çətindir, buna görə də onun sağlamlığına daim diqqət yetirməlisiniz. Göz xəstəliyinin qarşısını almaq müalicə etməkdən daha asandır. Üstəlik, hər kəs bunu edə bilər.


Məlumdur ki, düzgün qidalanma orqanizmə müsbət təsir edir və xəstəliklərin qarşısını alır.
Yaşla, bədən sistemləri fərqli işləməyə başlayır və gözlər də istisna deyil. Ətraf mühitin mənfi təsiri, davamlı rəqəmsallaşma, radiasiya, bəzi dərmanlar - bütün bunlar görmə qabiliyyətimizə zərər verir. Daimi düzgün olmayan yemək həm kömək edə, həm də zərər verə bilər, buna görə də gündəlik menyunun göz sağlamlığına necə təsir etdiyini başa düşməlisiniz.

Hansı qidalar gözə zərərlidir?

Sevimli yeməklərimizi hazırlayarkən dad vermək üçün souslardan, mayonezlərdən və ya sarğılardan istifadə edirik. Tez-tez istehlak edildikdə, bu cür məhsullar gözlər də daxil olmaqla ümumi sağlamlığa zərərlidir. Bu, onların tərkibində yüksək miqdarda şəkər olması ilə bağlıdır. Bu, gözlərdə qan damarlarının daralmasına və mayenin yığılmasına gətirib çıxarır ki, bu da qlaukoma inkişafına səbəb ola bilər.

Kartof qızartması insan orqanizmi üçün ən zərərli qidalar arasında inamla liderlik edir. Onun hazırlanma üsulu xüsusilə təhlükəlidir, çünki tərəvəzləri çox miqdarda yağda qızartmaq onları bütün faydalı maddələrdən məhrum edir.
Trans yağlar kartof qızartmasında toplanır və damarları tıxaya bilər ki, bu da yüksək təzyiqə və hipertonik retinopatiyaya səbəb olur.

Konservləşdirilmiş qidalar sağlam olmayan çoxlu duz və trans yağları ehtiva edir. Həddindən artıq duz qəbulu yüksək qan təzyiqinə səbəb olur ki, bu da göz təzyiqini müvəqqəti artıra bilər.


Rahat, lakin sağlam olmayan hazır yeməklərdə duz az deyil. Onların müntəzəm istehlakı bədəndə mayenin saxlanmasına gətirib çıxarır və ürəyin daha çox işləməsini təmin edir, bu da öz növbəsində, gözlərdə də daxil olmaqla, təzyiqin artmasına səbəb olur.

Şəkər, fruktoza, qarğıdalı siropu şirin yeməklərə və içkilərə dad verən maddələrdir. Onların həddindən artıq miqdarı insana zərər verir, çünki xolesterolun artmasına səbəb olur və yüksək təzyiq riskini artırır.


Pəhrizdə şəkərin çox olması retinaya qan verən kiçik damarlara zərər verə bilər və uzun müddətdə görmə itkisinə səbəb ola bilər.


Hansı qidalar gözlər üçün faydalıdır?

Bibər ən sağlam tərəvəzlərdən biridir, lakin qırmızı olanlar daha çox C vitamini ehtiva edir ki, bu da qan damarlarının sağlam qalmasına kömək edir. Bundan əlavə, o, makulyar degenerasiya və kataraktın inkişafını ləngidə bilən E vitamini mənbəyidir.

Ümumiyyətlə, balıq gözlər üçün çox faydalıdır, çünki o, omeqa-3 yağ turşularının qiymətli mənbəyidir və onları makula degenerasiyasından qoruyur. Somon, sardina və ya siyənək ən yaxşı seçiminiz ola bilər.


Qeyd etmək lazımdır ki, köpəkbalığı, skumbriya və ya dam kirəmitləri kimi böyük balıq növlərini yemək ehtiyatla aparılmalıdır, çünki onlar gözə zərər verə biləcək civə toplaya bilər.

Müxtəlif növ qoz-fındıq qida rasionuna mütləq əlavə edilməlidir. Onların tərkibində omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini var ki, bu da yaşla bağlı gözlərin zədələnməsinin qarşısını alır.
Kətan toxumu da omeqa-3 mənbəyidir. Qlaukoma riskini azaltmaqla yanaşı, kətan toxumu tərkibindəki antioksidant və lif tərkibinə görə diabet, xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azalda bilər.

Portağal meyvələri göz sağlamlığı üçün əsas olan C vitamininin ən yaxşı mənbəyidir. Bundan əlavə, onların tərkibində antiinflamatuar karotenoidlər - lutein və zeaksantin var. Həddindən artıq işıq enerjisini udaraq gözləri mənfi təsirlərdən qoruyurlar.


Yerkökü də müsbət təsir göstərir, tərkibində karotin var, orqanizm onu ​​A vitamininə çevirir və bu, gözlərin işığı emal etməyə kömək edir.
Brokoli təkcə gözlər üçün deyil, bütün bədən üçün faydalı olan makronutrientlərin yaxşı mənbəyi hesab olunur. Eyni zamanda, xüsusi antioksidant sulforafan gözləri oksidləşdirici zədələrdən qoruyur və yaşa bağlı korluq riskini azaldır.

Nərmin