Dünyada milyonlarla insan yumurta yeməyi sevir. Elm adamları bu məhsulun bir çox qida mənbəyi olduğunu bildirir. Belə ki, yumurtanın tərkibində vitaminlər, minerallar və digər faydalı komponentlər mövcuddur.

Ancaq çox vaxt insanlar yemək hazırlayarkən yalnız iki növdən istifadə edirlər - toyuq və bildirçin. Diyetoloq Andrey Lısenkov bizə hansıların daha sağlam olduğunu söyləyib.

Bu iki məhsul təkcə ölçüsü və görünüşü ilə deyil, həm də qidalılığı ilə fərqlənir. Onlar yeməkdə müxtəlif məqsədlər üçün istifadə olunur. Mütəxəssis deyir ki, müxtəlif quşlardan alınan yumurtalar da sağlamlığa müxtəlif təsir göstərir.

Yumurtlayan toyuqlardan alınan yumurtalar dadlı, qidalı və aşağı kalorili olur. 100 q məhsulda 157 kkal, 14 q protein, 17 q yağ və 0,8 q karbohidrat var. Belə yumurtalar asanlıqla həzm olunan zülal mənbəyidir ki, bu da aktiv böyüməyə və toxumaların bərpasına kömək edir. Bu pəhriz immunitet sistemini gücləndirir, dərinin və saçın vəziyyətini yaxşılaşdırır, əsəbiliyi və çəkini azaldır.

Bildirçin yumurtaları ölçülərinə görə çox kiçikdir, lakin onların qida dəyəri toyuq yumurtalarından xeyli yüksəkdir.

100 q məhsulda 168 kkal, 12 q protein, 13 q yağ və 0,6 q karbohidrat var. Məhsulun tərkibində toyuq yumurtasından beş dəfə çox fosfor və yeddi dəfə çox dəmir var. Xallı yumurta qan azlığı olan insanlar üçün tövsiyə olunur: qanda dəmir səviyyəsini artırır. Onların istifadəsi ateroskleroz və digər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər.

"Hansı yumurta daha sağlamdır: bildirçin və ya toyuq?" Sualına cavab verən Andrey Lısenkov qeyd edir ki, hər iki məhsul özünəməxsus şəkildə dəyərli və faydalıdır. Bununla belə, hələ də sağlamlığın ilkin vəziyyətinə əsaslanaraq seçim edilməlidir. Məsələn, qida allergiyası zamanı həkimlər toyuq yumurtası deyil, bildirçin yumurtası yeməyi məsləhət görür: bildirçin yumurtası hipoalerjenikdir.