Mikrodalğalı sobada yemək çox rahat və sürətlidir. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, bununla belə, onun zərərli radiasiya yaratdığı və qidada olan bütün qida maddələrini öldürdüyü barədə mif var.
Mikrodalğalı sobalar qidanın tərkibindəki su molekullarının titrəməsinə səbəb olan elektromaqnit dalğalarından istifadə edərək yeməyi qızdırır.
Diyetoloq Krutika Nanavati mikrodalğalı sobanın işlədiyi zaman saniyədə milyonlarla dəfə istiqaməti dəyişən dalğalar göndərdiyini deyir. Buna cavab olaraq, su molekulları alternativ dalğalarla özlərini uyğunlaşdırmağa çalışır, lakin sonda inanılmaz dərəcədə yüksək sürətlə fırlanır və bir-biri ilə toqquşur.
Bu daimi hərəkət sürtünmə yaradır və istilik yaradan da budur. İlkin istilik keçiricilik yolu ilə qidaya yayıldığı üçün qızma baş verir.
İstər çörək bişirmə, istər qaynatma, istər qızartma, istərsə də mikrodalğada sobada bişirmənin bütün üsulları qida maddələrinin müəyyən qədər itkisi ilə nəticələnir.
Qida itkisinin dərəcəsi bir neçə amildən, o cümlədən bişirmə vaxtı, istilik intensivliyi və qida keyfiyyətindən asılıdır.
Digər yemək üsulları ilə müqayisədə mikrodalğalı sobalar çox vaxt əsas vitamin və mineralları daha yaxşı qoruyur.
Mikrodalğalı sobalar yeməyi tez bişirir və çox vaxt çox az su istifadə edir, yəni qidada daha çox qida qalır. Bu, xüsusilə B və C kimi istiliyə həssas və suda həll olunan vitaminləri qorumaq üçün faydalıdır, adətən uzun müddət isitmə zamanı məhv edilir.
Mikrodalğalı sobada qızdırılan zaman yeməyin keyfiyyətini və qida dəyərini qorumaq üçün daha qısa müddət ərzində daha yüksək temperaturdan istifadə etməlisiniz.